Utálod a pazarlást? Jó, ha tudod: eddig állnak el az ételek a hűtődben
Rossz érzéssel gondolsz a kidobott ételre? Hogy elkerülhesd az ilyen eseteket, nem árt, ha már a vásárlás során átgondolnod, hogy miből mennyit veszel és abből mit fogsz készíteni, hiszen a különböző élelmiszerek nem egyformán őrzik meg minőségüket. Éppen ezért összeálítottunk egy listát, amiből könnyebben átláthatod, mi meddig áll el a hűtődben!
Húsok és halak
A húsok esetében nagyon oda kell figyelni a szavatosságra, hiszen a tojás mellett ez az élelmiszer lehet a legnagyobb veszélyforrása egy esetleges szalmonella fertőzésnek. Amikor húst, vagy halat vásárolsz, mindig ellenőrizd a szavatossági idejét, hiszen nem tudhatod, hogy előtte meddig állt már a boltban!
A felbontott felvágottakat 3-5 napig tárolhatod a hűtőben, a darált húsok esetében (készüljön bármiből) viszont már csak 1-2 napot várhatsz biztonságosan a felhasználással. A sertés-, marha- és bárányhús 3-5 napig is tartható a hűtőszekrényben, de a fagyasztóban akár egy évig is eláll, a halak viszont már csak sokkal rövidebb ideig, hűtőszekrényben mindössze 1, maximum 2 napig tárolhatók a frissességtől függően.
Zöldségek és gyümölcsök
A nagy nyári melegben nincs is jobb egy finom, hideg gyümölcsnél, legyen az bármi! Bár a gyümölcsöket jellemzően nem a hűtőben tartjuk, sokat javíthatunk az élettartamukon ha néhány napra hűvösre tesszük őket. Persze vannak olyanok is, mint például a meggy, málna, eper vagy szilva, amik kifejezetten a mélyhűtő barátai, ezeket akár egy évig is tárolhatod a fagyasztóban! Ugyanitt a megfelelően csomagolt zöldségek akár 18 hónapig is elállnak.
Tojás
A fertőzések szempontjából egy másik nagy veszélyforrás a nem megfelelő hőmérsékleten, vagy túl sokáig eltartott tojás lehet, amit így már sütemény alapanyagként, főtt tojás- vagy rántotta formában sem ajánlatos felhasználni. Mindezek ellenére szerencsére egész sokáig eláll, a hűtőszekrényben akár 3-5 hétig is eltarthatod anélkül, hogy veszélyes lenne. A főtt tojást azonban már csak egy hétig tárolhatod ugyanitt és fontos, hogy semmiképpen se tedd a fagyasztóba!
Tejtermékek
A tej eltarthatósága az előzetes hőkezeléstől függ. A kezeletlen, nyers tej csak nagyon rövid ideig áll el, ezt 2-3 napon belül ajánlatos felhasználnod. Az UHT-tejek viszont bontatlanul, szobahőmérsékleten akár 8 hétig is tárolhatóak, felbontás után azonban mindenképpen hagyatkozz a dobozon található szavatossági időre. A tejfölt, lágy sajtot és túrót szintén nem árt hamarabb felhasználnod, ezek eltarthatósága általában 4-5 nap.
Femcafe-tipp (x)
Ha szeretnéd, hogy ételeid minél tovább megőrizhessék frissességüket és eredeti ízüket, akkor a Miele kamrás vákuumozó fiókját neked találták ki! A vákuumozott élelmiszerek tovább eltarthatók és ezzel a szuper konyhai berendezéssel a húsok, halak és zöldségek tovább maradnak frissek anélkül, hogy az ízüket vagy a minőségüket elveszítenék, ráadásul még akár szuvidálásra is előkészíthetjük őket! Így a vákuumtasakban levákuumozott alapanyagokat gőzpárolóban alacsony, fokra pontos, egyenletes hőmérsékleten hosszabb időn keresztül hőkezehetjük, az élelmiszer kinézete, formája, ásványi anyagai és a vitaminjai pedig megmaradnak.