A fiatalság receptje: csicseriborsó
A csicseriborsót már az ókorban ismerték és előszeretettel fogyasztották is. Hazánkban nincs túl nagy hagyománya, de mostanában kezd egyre népszerűbbé válni. Nem csoda, hiszen amellett, hogy finom és isteni ételeket lehet készíteni belőle, rettentően egészséges is.
Azokon a helyeken, ahol nehezen elérhető a hús, a csicseriborsó az egyik fő táplálék magas fehérjetartalmának köszönhetően. Rost tartalma miatt megelőzi a székrekedést, illetve orvosolja az ez ügyben már felmerült problémákat. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal kisebb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés. Tartalmaz karotint, ami biztosítja az A-vitamint, javítja a látást, és elősegíti a barnulást. Ezenkívül E-vitamin is található benne, ami szükséges az antioxidatív folyamatokhoz és a nemi működéshez, gátolja az öregedési folyamatokat. Zsírtartalma alacsony, fogyókúra alatt is fogyasztható. Csökkenti az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, így cukorbetegek is ehetik.
Hogyan készítsd el? Itt van két nagyszerű recept a sok közül:
Joghurtos csicseriborsó
Hozzávalók:
- 30 dkg csicseri borsó
- 4 dl joghurt
- feketebors
- csípős paprika
- só
- bors
Először mosd meg alaposan a csicseriborsót, aztán önts rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje. Hagyd, hogy éjszaka ebben a vízben ázzon, majd másnap fedő alatt főzd puhára benne. Miután lecsepegtetted a vizet róla, zúzd össze, kevered hozzá a fűszereket és a joghurtot. Magában és köretként is nagyon finom!
Csicseriborsó pogácsa
Hozzávalók:
- 30 dkg csicseriborsó
- liszt
- petrezselyem
- olívaolaj
- só
A beáztatás folyamata most is érvényben van, mint az előző receptben. Utána zúzd pépesre a csicseriborsót, add hozzá a friss, felaprított petrezselymet és sózd meg. Adj hozzá egy kevés lisztet és formázz pogácsákat, amiket az olajozott tepsibe helyezel és megsütsz.