A tökéletes vacsora kritériumai - A dietetikusok szerint ezzel garantált a fogyás
Egy korábbi cikkünkben már elárultuk, a dietetikusok szerint hogyan készítheted el a tökéletes reggelit, ami nem hizlal, de elegendő energiával tölt fel. Reméljük, megtanultad a leckét, mert most a vacsora következik: Stephanie Clarke és Willow Jarosh grammra pontosan megmondja, miből mennyinek kell lennie a nap utolsó étkezésében ahhoz, hogy sikeres legyen a fogyókúra.
Kalória
A tökéletes vacsorában kb. 450 és 550 közötti kalóriamennyiség van. Ha fogyni szeretnél, célozd meg a 450-et, ha pedig fontos, hogy tartsd a súlyod, akkor mindenképpen érd el az 550-et, tanácsolják a szakemberek.
Szénhidrát
A vacsora 45-55%-ának szénhidrátnak kell lenni, ez kb. 50-70 gramm. Tudjuk, most arra gondolsz, hogy este már nem lesz időd elégetni ezt a mennyiséget. Ne idegeskedj. A dietetikusok leszögezték, hogy addig, amíg nem viszel be a szervezetbe több kalóriát a szükségesnél, nyugodtan ehetsz szénhidrátot, nem fogsz hízni tőle. Sőt: ha pont eleget falatozol belőle, akkor kevésbé fogsz vágyni az olyan finomságokra, mint a chips vagy a csoki.
Fehérje
A vacsorának a 20-25%-a mindig legyen protein, erről ne felejtkezz el! Ez kb. 25-35 gramm, amire azért van szükséged, mert a fehérje segít az izmok építésében, fenntartásában, és mivel a tested a legtöbb újraépítő folyamatot éjszaka végzi, nem árt, ha vacsorára eszed a legtöbb proteint. A fehérje ráadásul eltelít, így kevésbé leszel utána éhes.
Zsírok
Célozd meg a 15-25 grammot, ami a teljes vacsora 30-35%-a. A telített zsírok helyett, mint amilyen például a sajt és a marha, a szakemberek az egyszeresen telítetlen zsírokat ajánlják, mint például az olíva-, a szezám-, a kókuszolaj, az avokádó, illetve a magvak.