Évtizedes mítosz dőlt meg a sárgarépáról: ezentúl biztosan nem így fogyasztjuk
Ha így készíted el a répát nemcsak finom lesz, hanem tudományosan igazoltan jobban hasznosul a szervezetünkben is.
Megdőlni látszik az ősi hiedelem
A sárgarépa nem véletlenül az egyik legnépszerűbb zöldség. Számos pozitív hatása van az egészségünkre, többek között gazdag A-vitaminban, amely elengedhetetlen a látás egészségéhez, a bőr szépségéhez, és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Emellett jelentős mennyiségű antioxidánst, különösen béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít. A béta-karotin a sárgarépa egyik fő értékes eleme, és számos előnye van: támogatja a szemet, erősíti az immunrendszert, sőt még a bőr egészségére is jótékony hatással van. Mindezek alapján logikusnak tűnhet, hogy minél természetesebb formában fogyasztjuk a sárgarépát – azaz nyersen –, annál jobb. De vajon tényleg így van?
A táplálkozással kapcsolatos mítoszok szinte generációról generációra öröklődnek, és időnként évtizedeken át tartják magukat, anélkül hogy komoly tudományos vizsgálatok cáfolnák vagy igazolnák őket. Az egyik legismertebb ilyen mítosz a sárgarépához kapcsolódik. Gyakran hallottuk gyerekkorunkban, hogy ha ropogósan, nyersen fogyasztjuk a sárgarépát, az a legjobb módja annak, hogy a benne található tápanyagokat maximálisan kihasználjuk. Ez a tanács szinte minden táplálkozási tanácsadó alapvetése volt – egészen mostanáig. Friss kutatások ugyanis megdöntötték ezt a régi hiedelmet. Részletek a galériában!
Tudtad? A fogak egészségének megőrzése nem csak a rendszeres fogmosáson múlik, hanem azon is, hogyan végzed el ezt a napi rutint.
Leadfotó: 123RF