Az újabb kutatások meglepő eredményre jutottak: a sárgarépa főzése nem csökkenti, hanem épp ellenkezőleg, fokozza a béta-karotin felszívódását a szervezetben. A sárgarépa sejtfalai ugyanis erősen rostosak, és nyers állapotban nehezebben hozzáférhetővé teszik a tápanyagokat. Amikor azonban hőhatás éri, például főzés vagy párolás során, a sejtfalak felbomlanak, és a bennük rejlő tápanyagok – különösen a zsírban oldódó béta-karotin – sokkal könnyebben hasznosulnak.
2/5
Fotó: Pinterest
Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x
Chapters
descriptions off, selected
captions and subtitles off, selected
This is a modal window.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
Az újabb kutatások meglepő eredményre jutottak: a sárgarépa főzése nem csökkenti, hanem épp ellenkezőleg, fokozza a béta-karotin felszívódását a szervezetben. A sárgarépa sejtfalai ugyanis erősen rostosak, és nyers állapotban nehezebben hozzáférhetővé teszik a tápanyagokat. Amikor azonban hőhatás éri, például főzés vagy párolás során, a sejtfalak felbomlanak, és a bennük rejlő tápanyagok – különösen a zsírban oldódó béta-karotin – sokkal könnyebben hasznosulnak.