A likopin egy erőteljes antioxidáns, amely a paradicsom és más vörös vagy rózsaszín színű gyümölcsök és zöldségek természetes színezőanyaga. Ez a vegyület nemcsak a termékek vonzó színét adja, hanem jelentős szerepet játszik a bőr egészségében és védelmében is, különösen a napfény hatására. A likopin segíthet elősegíteni a bőr természetes barnulását és védelmét az UV-sugárzás okozta káros hatások ellen. Egyes tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkentheti a napégés kockázatát, mivel hozzájárulhat a bőr UV-sugárzás okozta gyulladásos reakcióinak csökkentéséhez. A likopin leggazdagabb forrása a paradicsom és a paradicsom alapú termékek, például paradicsomlé, paradicsomszósz és paradicsomkonzerv. Emellett megtalálható más vörös és rózsaszín színű zöldségekben és gyümölcsökben is, mint például a piros paprika, a sárgadinnye, a cseresznye paradicsom és a görögdinnye.
2/5
Fotó: Pinterest
Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Likopin
A likopin egy erőteljes antioxidáns, amely a paradicsom és más vörös vagy rózsaszín színű gyümölcsök és zöldségek természetes színezőanyaga. Ez a vegyület nemcsak a termékek vonzó színét adja, hanem jelentős szerepet játszik a bőr egészségében és védelmében is, különösen a napfény hatására. A likopin segíthet elősegíteni a bőr természetes barnulását és védelmét az UV-sugárzás okozta káros hatások ellen. Egyes tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkentheti a napégés kockázatát, mivel hozzájárulhat a bőr UV-sugárzás okozta gyulladásos reakcióinak csökkentéséhez. A likopin leggazdagabb forrása a paradicsom és a paradicsom alapú termékek, például paradicsomlé, paradicsomszósz és paradicsomkonzerv. Emellett megtalálható más vörös és rózsaszín színű zöldségekben és gyümölcsökben is, mint például a piros paprika, a sárgadinnye, a cseresznye paradicsom és a görögdinnye.