Vitamin ABC: B1-vitamin
Az elsőként felfedezett B1-vitaminról viszonylag keveset tudnak az emberek, pedig számos szerv működéséhez nélkülözhetetlen.
A B1-vitamin másnéven a tiamin a szénhidrát anyagcsere szabályozásában vesz részt. Hiánya éhezés, diétás megszorítás vagy egyoldalú étkezés következtében alakul ki, illetve néhány élelmiszer antitiamin hatású anyagokat tartalmaz, mint az élesztő, gombák és a feketeribizli, de kiegyensúlyozott táplálkozással hatásuk nem okoz feltétlen B1-vitamin hiányt.
Nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izom és a szív normális működéséhez, ezért is fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyük be a szervezetünkbe. Az emésztési rendellenességek esetében is segít, ugyanis serkenti az elfogyasztott élelmiszer feldolgozását és számos enzimmel működik együtt a szénhidrátok és a zsírok alkotórészeikre való lebontásában. Hiányát jelzi a túlzott izgatottság és idegesség, az álmatlanság, a depresszió, a különféle izomfájdalmak, a fáradtság és a szív körüli szorító fájdalom is.
Élelmiszerek amelyekben megtalálható
Élesztő, szójabab, hüvelyesek, kagylók, szárnyasok, sertéshús, metélőhagyma, fokhagyma, petrezselyem, tojás, tej, diófélék, magok, gabonacsírák, teljes kiőrlésű gabona, burgonya.
Mire hat?
Idegrendszer, kedélyállapot, emésztés, szénhidrátok hasznosítása, izmok, szív, máj.
Hiánytünetek
Ízületi fájdalmak, feledékenység, izomgyengeség, depresszió, gyenge idegzet.