A csodatévő mandula
Mandulát érdemes gyakran fogyasztanunk, hiszen nemcsak finom, hanem számos pozitív hatással bír. Egészségmegőrző és gyógyító szerepén túl, még a bőrünket is szebbé varázsolja.
1. Elfogyasztva:
100 gramm mandulában körülbelül 600 kalória van, 6% víz-, ami viszonylag soknak számít-, 15 % növényi rost, és rengeteg aminosav található benne. B1-, B2-, B6- és E-vitamin remek forrása lehet. Káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is juttathatunk vele a szerevezetünkbe. Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást. Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén. A benne található fehérje tartalomnak köszönhetően jó a májnak és a hasnyálmirigynek. A gyakori emésztési zavar esetében a mandula, hat a belek működésére is. A nagymennyiségű nélkülözhetetlen zsír tartalma megelőzi, illetve gyógyítja a székrekedést is.
Kalcium tartalmánál fogva rendkívül jó csonterősítő, valamint nagy mennyiségben fordul elő benne a magnézium és a foszfor is. A három elem együtt erős csontot biztosít és jó fogakat.
2. Bőrre:
Az E-vitaminban gazdag mandulaolajjal készült bőrápolók jót tesznek bőrünknek, így válasszunk ilyen tartalmú szereket. Puha, egészséges és bársonyos bőr lesz a végeredmény. Kevesen tudják, de az E-vitamin a leégés ellenszere is lehet. A mandulaolaj önmagában is jól használható a bőr ápolására.
A mandulaolaj természetes hatóanyagai nyugtatják bőrt, melynek köszönhetően csodálatosan rugalmassá válik bőrünk. A mandulaolaj minden bőrtípusra jó, különösen alkalmas az ekcémás bőr kezelésére.