Természetes vitaminforrás, a som
Sokan nem is sejtik, hogy ez a magas C-vitamin tartalmú, fanyar ízű gyümölcs milyen nagy szerepet tölt be a táplálkozásunkban. Kompótot, szörpöt, húsok mellé mártásokat készítenek a gyümölcs húsából, korai virágzásának köszönhetően pedig mézelő növényeink egyike.
Miért hasznos?
Napjainkban leginkább díszcserjeként ültetik kertekben és parkokban, egy mutatós növényen kívül azonban másra is használhatjuk. A somnak rendkívül magas C-vitamin tartalma van, melynek köszönhetően segíti a szervezet ellenálló képességét. Vitamintartalma mellett azonban tartalmaz még természetes gyümölcscukrot, karotint, illat- és festékanyagokat is.
Felhasználása
A som húsát már az ókor óta hasznosítják. Kezdetekben az olajbogyóhoz hasonlóan ecetes vízben tárolták és úgy fogyasztották, mint az olíva- és a kapribogyót, mára azonban felhasználása jóval sokrétűbb lett. Főételek mellé dresszinget, desszertekhez lekvárt készítenek belőle.
Keserű ízének köszönhetően a somból készült szörp kitűnően csillapítja a szomjat, a gyümölcsből készült bor pedig remekül illik főfogások és sütemények mellé egyaránt. A gyümölcs felhasználása azonban nem csak a konyhában lehetséges, hiszen élénk, piros színe remek festékanyagot biztosít a művészek számára, kellemes illatának köszönhetően pedig a szépségápolásban is alkalmazható.
Néhány érdekesség
A som Magyarországon őshonos növény, amit mi más bizonyíthatna jobban, mint hogy számos város- és családnévben megtalálható, például Somogy-megyei helységek nevében. Kevésbé ismert ténynek számít az is, hogy a kozmetikumok egy része tartalmazza a gyümölcs kivonatát. Arckrémek és testápolók alapanyagául szolgál, mivel vitamintartalma üdévé és széppé varázsolja a bőrt.