Házi emésztésjavító tippek, melyek gyógyírt jelenthetnek
Mindenkivel előfordult már, hogy nem tudott nemet mondani még egy tányér finomságnak s persze hasfájás lett a vége. Íme pár tipp, melyek segítenek az emésztés megkönnyítésében!
Egy-egy ünnep vagy különleges alkalom esetén mindig ínycsiklandó finomságok várnak ránk, melyeknek nehéz nemet mondani, s gyakran túlesszük magunkat. Persze vannak hatékony és természetes megoldások, melyek segítségével rövid időn belül újra felszabadultnak érezhetjük magunkat.
Egy kis testmozgás
Ha túlettük magunkat a legegyszerűbb megoldás a testmozgás, Kerüljük azonban az intenzív megerőltető mozdulatokat, egy könnyed kis séta bőven elég lesz.
Különleges borfélék
20 gramm összetört koriandert engedjünk fel egy liter fehérborral, majd egy hét összeérés után szűrjük le. Az így készült korianderbor jól zárható üvegben sokáig eláll és puffadás esetén 1 pohárnyi nedű elfogyasztása is segíthet. Hasonló recept alapján készült a 30 gramm rozmaring és 1 liter vörösborból álló rozmaringbor is, melyet egy citrom héjával tegyünk még ízletesebbé. Veszélyeztetettebb időszakban napi egy deci segíthet megelőzni a kellemetlenségeket.
Kerülni valók
A túl gyors rágás is lehet a probléma forrása, így célszerű alaposan megrágni a falatokat. A túl szoros ruha vagy öv kiengedése is segíthet az ellazulásban, a komfortérzet visszanyerésében. Ne dohányozzunk, mert a nikotin izgatja a gyomornyálkahártyát. Kerüljük a kávét és az alkoholt is ha nehéznek érezzük gyomrunkat.
Akupresszúra
Először az alsó lábszárnak a belső bokacsont csúcsától négyujjnyi távolságra levő pontját kell befelé nyomni, a sípcsont felé. Ezután a térdkalács alatt, attól három hüvelykujjnyi távolságban, a sípcsont külső szélére eső bemélyedésben levő pontra kell befelé irányuló nyomást gyakorolni.
Gyógyteák, főzetek
A gyermekláncfű, gyömbér, hidrasztiszgyökér, körömvirág, orvosi ziliz, gyöngyvessző vagy kakukkfű főzete is segíthet a nehéz gyomron.
Szélhajó keverék
Fél liter forrásban lévő vízhez adjunk 1 teáskanálnyi kamillát és borsmentát, 2 teáskanál koriandert és egy csipet édesköményt. 15 perc forralás után szűrjük le, majd 2 csészével fogyasszunk belőle.
Görcsoldó, puffadásgátló
1 teáskanálnyi kamilla, borsmenta, ánizs és egy csipet kömény vegyítéséből készült keveréket az előző teához hasonlóan készítsük el, majd ha kihűlt fogyaszthatjuk.
Egyszerű emésztésgyorsító
1 teáskanálnyi citromfű, koriander és rozmaringlevél egy csésze forró vízzel való leöntése és kihűtése után napi kétszer fogyasztható.