A májrák legjobb ellenszere a brokkoli: fogyaszd heti 3-5 alkalommal, és egészséges maradsz
Csökken a májrák kialakulásának esélye, ha hetente 3-5 alkalommal brokkolit eszünk – derül ki egy friss kutatásból. A zöldség más ráktípusok ellen is hatékonyan veszi fel a harcot, így megvéd a prosztata-, a mell- és a vastagbélrák pusztításától is. A tudósok szerint a legjobb, ha nyersen vagy főzve fogyasztjuk, mert így megmaradnak a benne lévő daganatölő sulforaphenek.
A brokkoli az új szuperélelmiszer
A napokban a brokkoli is felkerült a szuperélelmiszerek képzeletbeli listájára, hiszen egy új tanulmány kiderítette róla, hogy véd a májrák megjelenésétől. Ha rendszeresen, kb. heti 3-5 alkalommal fogyasztjuk, akkor más ráktípusok kialakulásának az esélye is csökken.
Mindezek mellett az is kiderült, hogy a brokkoli segít megakadályozni a nem alkohol okozta zsírmáj (NAFLD) és a HCC, vagyis a hepatocellularis carcinoma kialakulását. Előbbi akkor jelentkezik, ha a máj zsírtartalma 5% fölé emelkedik kevesebb, mint napi 10 g alkohol fogyasztása mellett; utóbbi jelentős hányada krónikus májbetegség talaján erősödik meg, amelyet viralis hepatitis, alkoholabúzus vagy nem alkoholos steatohepatitis okoz. A hepatocellularis carcinomáról fontos tudni egyébként, hogy a férfiak daganatos halálozásának második, a női daganatos halálozások hatodik leggyakoribb oka a világon, és az esetek száma folyamatosan növekszik.