A legegészségesebb tavaszi zöldség, a retek
Tavaszi szendvicseink szinte elmaradhatatlan hozzávalója a piros színű, isteni hónapos retek. Szerencsére erről a vitaminforrásról máskor sem kell lemondanunk, hiszen rokonai az év többi részében is kaphatóak a piacokon. A retek valódi orvosság, fogyasztásának számtalan pozitív hatása van, lássuk, melyek ezek!
Gyógynövényként tartották számon
A retket már az ókorban is ismerték és kedvelték, bár ekkor még vadon élő növény volt, csak később háziasították. Elsősorban gyógynövényként tartották, később terjedt el, mint zöldségféle. Kezdetben Ázsiában és Európában termett, az óceánon túlra csak a XVII. században vitték.
Fajtái
Számtalan fajtája van, elsőként a hónapos retek terem tavasz elején, majd jönnek a nyári, őszi és téli retkek. Színe és formája is eltérő, lehet pirosas árnyalatú, fekete, illetve fehér, kerekded valamint hosszúkás alakú. Ezzel együtt az íze is változatos, lehet csípős vagy kissé kesernyésebb is. Azok közé a növények közé tartozik, amelyeket szinte csak nyersen fogyasztunk.