4 étel és ital, ami károsíthatja az agyat - A specialisták óva intenek tőlük
Vannak olyan ételek és italok, amik kifejezetten jót tesznek az agynak, ám vannak olyanok is, amiktől tartózkodni kell. Összegyűjtöttük, miket nem ajánlanak az agyspecialisták - ideggyógyásztól a pszichológusig több szakember is megszólalt, olvasd el, mit mondtak!
1. Mesterséges édesítők
"Mindenki a gluténról, a cukorról és a széndhidrátról beszél, miközben a mesterséges édesítők feledésbe merülnek. Tavaly izraeli kutatók kiderítették, hogy ha kalóriamentes édesítőt fogyasztasz, akkor a bélbaktériumok működése megváltozik, és nagyobb lesz az esély a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. Ha pedig egyszer már cukorbeteg lettél, csak néhány lépés választ el az Alzheimer-kórtól, az agy egyik legsúlyosabb betegségétől. A diabétesz miatt a tested nem tudja olyan jól hasznosítani az inzulint, a vércukorszintet megemelkedik, ami növeli az agy állapotának romlási esélyét."
(Dr. David Perlmutter, ideggyógyász)
2. Magas higanytartalmú halak
"Nem akarok egyetlen ételt kiemelni, ami rossz hatással van az agyra, de az tény, hogy a higany - ami nagy mennyiségben megtalálható a halakban - jelentős kognitív károsodásokat okozhat. Ha túl sokat fogyasztasz belőle, akkor a kisagy, ami felelős a koncentrációért, az egyensúlyért és a látásért, sérülhet. Nem szabad teljesen kiiktatni a halat az étrendből, én is eszem, például tonhalat, de tudni kell, milyen fajtát választasz, és mennyit eszel belőle. Én két szabályt szoktam követni:
- Ne egyél cápát, királymakrélát és kardhalat, mert rengeteg bennük a higany.
- Heti kétszer fogyassz olyan halakat, tengeri herkentyűket, amikben a higany mennyisége elhanyagolható, például tengeri rák, lazac, tőkehal, harcsa."