Mennyei orosz palacsinta, ami után Putyin is megnyalja minden ujját

A férjem ukrán származású, így nem hiányozhatnak az autentikus orosz-ukrán ételek az asztalunkról. Ezúttal kétféle palacsinta receptet hoztam nektek, káposztás és túrós verzióban.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Káposztás blini, az orosz konyha páratlan fogása
A blini, vagyis az oroszok kedvenc palacsintája a családunkban is közkedvelt. Nincs olyan hét, hogy ne készítenék párat. Most káposztás verzióban került az asztalunkra. Sok-sok friss kaporral és persze egy jó adag tejföllel nyakon öntve. Mennyei finomság, egyszerűen megunhatatlan.
Hozzávalók
- 260 gr teljes kiőrlésű liszt
- 1 ek. porcukor
- só
- 3 tojás
- kb 7 dl tej
- kb 1 dl víz
- 2-3 ek olvasztott vaj
- olíva olaj
A töltelékhez
- 1 kis fej káposzta
- 1 közepes fej vöröshagyma
- Olíva olaj
- 4 keményre főtt tojás
- friss kapor
- só, bors
Blini, az oroszok páratlan palacsintája
Elkészítés
- Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sót és a cukrot. Adjuk hozzá a tojást és habverővel jól verjük föl. Adjuk hozzá a tej felét és keverjük simára. Fokozatosan adjuk hozzá a tej másik felét és a vizet.
- Kb 1 órán át hagyjuk pihenni a folyékony tésztát.
- Keverjük át a tésztát és adjuk hozzá az olvasztott vajat.
- Egy serpenyőbe tegyünk egy kis olajat és melegítsük föl. Merjünk ki egy kis tésztát, öntsük a serpenyőbe, majd oszlassuk el a tésztát egyenletesen, vékonyan a serpenyőben. Kb 1 percig süssük a blinit. Amint kis lyukak jelennek meg a felszínén, fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is 1 percig. Tegyük tányérra, majd süssük meg az összes blinit.
A töltelék elkészítése
- Egy serpenyőben süssük puhára, arany színűre a hagymát, adjuk hozzá a káposztát. Főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg puha lesz és a felére fonnyad. Keverjük hozzá a főtt tojásokat, a kaprot, sót, borsot, majd 2 ek. tejfölt is. Hagyjuk kicsit kihűlni a tölteléket.
- Minden blini szélére tegyünk kevés káposztás tölteléket és tekerjük fel. Az oldalát is hajtsuk be, hogy egy lapos téglalap formát kapjunk.
- A bliniket tejföllel tálaljuk és összevágott kaporral díszítsük.
- Ha szeretnénk újramelegíteni, tegyük vajas serpenyőbe és süssük mindkét oldalát ropogósra. Le is fagyaszthatjuk légmentes tasakokban kb 3 hónapra.
A túrós változatért kattints a következő oldalra!
Leadfotó, fotó: Marton Adrienn
Oldalak
