Csípős-savanyú rákleves citromfűvel és galanga gyökérrel

Ha egy kis egzotikus ételre vágytok ebben a szürke téli időben, próbáljátok ki ezt az ázsiai levest, aminek a receptjét egyenesen Thaiföldről hoztam. Előre szólok, fantasztikus ízélményt tartogat!
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Csípős-savanyú rákleves citromfűvel és galanga gyökérrel
Hozzávalók:
- 9,5 dl zöldség alaplé
- 2 szár friss citromfű (a gyökér legvégét távolitsuk el, majd vágjuk 1cm-es darabokra)
- 3 vékony szelet friss galanga gyökér (összetörve)
- 3 db friss kaffir lime levél vagy 4 db szárított, összetépkedve
- 1 ek halszósz
- 1 ek lime- vagy citromlé
- 2 tk chili paszta
- 3 ek. Sűrű kókusztej
- 150 gr garnéla rák
- 1-2 db friss thai chili paprika egészben, vagy 2 db közepes méretű jalapeno hosszában felvágva fél cm-es csíkokra
- fél fej salotta hagyma (fél cm-es csíkokra vágva)
- 450 gr konzerv bocskoros gomba (átöblítve, lecsöpögtetve)
- 1 db kis érett paradicsom (fél cm-es kockákra vágva)
- 1 db kisebb lime leve
- 2 szál friss koriander
- 1 csipet cukor
Tom Yum Goong leves
Elkészítés:
Egy közepes méretű lábasban forraljuk fel az alaplevet.
Tegyük bele a citromfüvet, a galanga gyökeret,a lime levelet (1 ek.), a halszószt, a cukrot és a rákot. Forraljuk fel és főzzük 3 percig.
Adjuk hozzá a chilli pasztát és a gombát. Forraljuk még 2 percig, amíg a rák elkészül. Adjuk hozzá a chilli paprikát és a paradicsomot, majd vegyük le a főzőlapról.
Facsarjuk ki 1 db lime levét és öntsük hozzá a leveshez. Ízesítsük további halszósszal, ha szükséges.Végül tálaláskor korianderrel és hagymával díszítsük.
Még két mennyei receptért kattints a következő oldalra!
Fotó: Marton Adrienn
Oldalak
