Csípős-savanyú rákleves citromfűvel és galanga gyökérrel
Ha egy kis egzotikus ételre vágytok ebben a szürke téli időben, próbáljátok ki ezt az ázsiai levest, aminek a receptjét egyenesen Thaiföldről hoztam. Előre szólok, fantasztikus ízélményt tartogat!
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Csípős-savanyú rákleves citromfűvel és galanga gyökérrel
Hozzávalók:
- 9,5 dl zöldség alaplé
- 2 szár friss citromfű (a gyökér legvégét távolitsuk el, majd vágjuk 1cm-es darabokra)
- 3 vékony szelet friss galanga gyökér (összetörve)
- 3 db friss kaffir lime levél vagy 4 db szárított, összetépkedve
- 1 ek halszósz
- 1 ek lime- vagy citromlé
- 2 tk chili paszta
- 3 ek. Sűrű kókusztej
- 150 gr garnéla rák
- 1-2 db friss thai chili paprika egészben, vagy 2 db közepes méretű jalapeno hosszában felvágva fél cm-es csíkokra
- fél fej salotta hagyma (fél cm-es csíkokra vágva)
- 450 gr konzerv bocskoros gomba (átöblítve, lecsöpögtetve)
- 1 db kis érett paradicsom (fél cm-es kockákra vágva)
- 1 db kisebb lime leve
- 2 szál friss koriander
- 1 csipet cukor
Elkészítés:
Egy közepes méretű lábasban forraljuk fel az alaplevet.
Tegyük bele a citromfüvet, a galanga gyökeret,a lime levelet (1 ek.), a halszószt, a cukrot és a rákot. Forraljuk fel és főzzük 3 percig.
Adjuk hozzá a chilli pasztát és a gombát. Forraljuk még 2 percig, amíg a rák elkészül. Adjuk hozzá a chilli paprikát és a paradicsomot, majd vegyük le a főzőlapról.
Facsarjuk ki 1 db lime levét és öntsük hozzá a leveshez. Ízesítsük további halszósszal, ha szükséges.Végül tálaláskor korianderrel és hagymával díszítsük.