Thaiföldi finomság: Ragacsos rizs, édes mangóval

Ragacsos, édes és krémes! Ha egy kis egzotikus finomságra vágytok próbáljátok ki ezt a kókusztejes ragacsos rizst, amit egyenesen Thaiföldről hoztam nektek!
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Ragacsos rizs, édes mangóval - Hozzávalók:
- 125 g rizs
- 125 ml kókusztej
- ¼ tk. só
- 1,5 ek. cukor
- 65 ml kókusztej
- 1 csipet só
- 1,5 tk. cukor
- ½ tk. tápióka keményítő
- 1 db érett mangó
- 2 tk. pirított szezámmag
Ragacsos rizs mangóval
Elkészítés:
- A rizst legalább 1 órával felhasználás előtt áztassuk be hideg vízbe. Rizspárolóban 20 percen keresztül pároljuk.
- Amíg a rizs megpuhul, készítsük el a rizs szószt.
- Rizs szósz: Öntsünk egy serpenyőbe 125 ml kókusztejet, adjuk hozzá a cukrot, sót és alacsony lángon kevergessük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezt követően tegyük félre pihenni.
- Öntet: Egy másik serpenyőbe öntsünk 65 ml kókusztejet, másfél tk. cukrot, 1 csipet sót és ezt is kevergessük addig alacsony lángon, amíg a cukor fel nem oldódik. Egy kisebb edényben oldjuk fel a tápiókakeményítőt kevés vízben úgy, hogy egy tésztaszerű állagot kapjunk, majd öntsük hozzá a szószhoz és keverjük csomómentesre.
- Ha a rizs elkészült, tegyük egy edénybe és keverjük össze a rizsszósszal, de figyeljünk rá, hogy annyit adjunk a rizshez, amennyit felvesz. Nálam ez kb. a szósz ¾-e volt, de ez rizsfajtánként eltérő lehet. Inkább adagoljuk apránként és hagyjuk, hogy a rizsnek legyen ideje felvenni a szószt, ez lehet akár 10-15 perc is. Ennél a szakasznál egy szárazabb, de ragacsos rizsmasszát kell kapjunk.
- A mangót szeleteljük fel, kanalazzunk mellé a rizsből kis adagokat, locsoljuk meg az öntettel, majd szórjuk meg pirított szezámmaggal.