Fejedelmi hétvégi ebéd: lazac steak tormás-kapros uborkával
Ha unod már a magyaros fogásokat, ez a felejthetetlen lakoma biztosan az ínyedre lesz.
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 6. évada minden szombaton délelőtt a TV2 és vasárnap FEM3 csatornákon.
Lazac steak tormás-kapros uborkával
Hozzávalók:
- 1 csokor friss kapor
- 2 db saláta uborka
- 2 db lazacfilé
- 1 fél szár friss torma
- 1 db citrom
- 100 g vaj
- 2 dl zöldségalaplé
- 1 dl habtejszín
- 5 kis szem lila burgonya
- só, bors
Elkészítés:
Uborka saláta:
- A saláta uborkát hosszában félbevágjuk, a magokat kiskanállal kivájjuk, majd 1 cm-es csíkokra vágjuk.
- Egy serpenyőben vajat és olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk az uborka csíkokat és kicsit megpirítjuk.
- Az uborkákat papírtörlőre tesszük, majd a maradék zsiradékhoz öntjük az alaplevet és amint besűrűsödött, hozzáadjuk a tejszínt.
- Ha az uborka lehűlt, sózzuk, majd a sűrű szószhoz adjuk és az egészet összemelegítjük, kaporral ízesítjük.
Lila burgonya köret:
- A hideg tejszínt habbá verjük, majd hűtőben pihentetjük. Eközben megfőzzük a lila burgonyákat.
- Ha a tejszín kellőképpen lehűlt hozzá reszeljük a tormát és ízlés szerint sóval, borssal, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd újra felverjük a tejszínt a fűszerekkel.
Lazac steak:
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, eközben a lazacunkat sózzuk, borsozzuk, majd a bőrével lefelé kérgesítjük. Oldalanként 4 - 5 percig sütjük, hogy szép rosé színe legyen.
Tálalás:
- Félbe vágjuk a kis lila burgonyákat és egy kiskanál segítségével vájunk a közepébe egy kis lyukat, így tökéletesen megtölthetjük a tormás tejszínünkkel és tálalhatjuk is a lazac mellé a kapros uborkasalátával együtt.