Lifestyle

A szezonális szorongás nyomában: így küzdj meg az őszi stresszel

Rövidebbek a nappalok, lehűl az idő, eltűnnek a levelek. Az ősz beköszöntével sokszor elfogja az embert a szomorúság és az elmúlás érzése. Az őszi depressziónak több kiváltó oka is lehet, amelyekkel jobb ha tisztában vagyunk, így tenni is tudunk ellene.

Szezonális depresszió

Ahogy a meleg nyári napokat felváltják az őszi csípős reggelek, sokan várják a kényelmes pulóvereket, a sütőtökízű finomságokat és a színes lombozatot. Egyesek számára azonban az évszakváltás egy kevésbé kellemes jelenséggel jár, amelyet „őszi szorongásként” ismerünk. Ez a kifejezés azt a fokozott szorongást vagy nyugtalanságot írja le, amely a nappalok rövidülésével és a hőmérséklet csökkenésével jelentkezik. A hagyományos szorongással ellentétben, amelynek egész évben lehetnek kiváltó okai, az őszi szorongás kifejezetten az évszakváltáshoz kapcsolódik. Általános nyugtalanságban, fokozott ingerlékenységben, száguldó gondolatokban, vagy akár olyan fizikai tünetekben is megnyilvánulhat, mint a fejfájás, fáradtság és alvászavar.

A szorongásos zavarokkal küzdő emberek hajlamosabbak lehetnek az őszi szorongásra, de bárkit érinthet. Egyeseknél az őszre való átmenet egybeeshet olyan életbeli változásokkal, mint az iskolába való visszatérés, a megnövekedett munkahelyi nyomás vagy a közelgő ünnepi szezon, amelyek mind-mind fokozhatják a túlterheltség érzését.

Bár nem hivatalos orvosi diagnózis, az őszi szorongás elismert tapasztalat, amely megzavarhatja a mentális jólétet. Az okok, a tünetek és a kezelés módjainak megértése segíthet az érintetteknek abban, hogy némi megkönnyebbülést találjanak ebben az évszakos átmenetben.

Kattints a galériára, hogy megtudd, hogyan tehetsz az őszi szorongás ellen!

Több természetes fény! A természetes fényben való tartózkodás segít a szervezet belső órájának jobb szabályozásában, és a szervezetben is több szerotonin termelődik ilyenkor, ami javíthatja a hangulatot. Ha kevés a napos időszak, akkor a természetes napfényt utánzó speciális lámpával végzett fényterápia is előnyös lehet.
Kattints a további képekért!

Sokan nem is tudják, hogy mennyire fontos a D-vitamin a szervezet számára. Azonban miért kell szednünk ebben az időszakban?

Leadfotó: 123rf, forrás: healthline.com

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Sztárok
Noszály Sándor, az RTL Sztárbox című versenyzője jelenleg Los Angelesben van, de zavarba ejtő viselkedése magyarországi rajongóit is meghökkentette. Most Noszály barátja, Vajtó Lajos próbálta meg...
Sztárok
Nagyon sokan szeretnék Szépréthy Rolandot látni a ringben. Most ez a celeb hívta ki egy mérkőzésre!
Egészség
Ha túl nagy a lárma, az ember nehezebben érti meg a beszédet. Triviális tapasztalatnak tűnik, ezért a mindennapokban ügyet sem vetünk rá.