Utazás

Erre senki sem számított: máris rekord hómagasság Ausztriában

Még csak szeptember közepe van, de a Boris ciklonnak köszönhetően óriási mennyiségű hó hullott az Alpokban. Sajnos ennek hatására árvíz is érkezett, a jelentős havazás viszont az osztrák síparadicsomok számára mindenképp jó hír.

Hatások és előrejelzések

Ausztriára hihetetlen erővel csapott le a Boris ciklon, a hágók jelentős részét le kellett zárni. Portálunk Mario Siedlert, Obertauern idegenforgalmi főnökét Zalacsányban érte utol, ahol barátaival éppen golfozott, amikor a hatalmas havazás megbénította az országot. Nem is tudott hazautazni, mert a 2000 méteres magasságba vezető hegyi utat lezárták. Siedler lapunknak elmondta, több mint másfélé méter esett egy nap alatt, ami rekordnak számít. A legmodernebb eszközökkel dolgoznak azon, hogy mihamarabb eltakarítsák a havat a közutakról, de a háztetőkről olykor lapátolni kell.

Óriási mennyiségű hó hullott az Alpokban - Femcafe

Síközpontok felkészülése

Mario úgy vélte, szeptember végén felmelegedés jön, ezért a mostani hatalmas hómagasság jelentősen csökkenni fog, az októberi új hó azonban már megmarad. Ezt fogják tömöríteni, majd amikor beáll a hideg, hóágyúznak is, ezért fél méteres alapréteget építenek. Erre szükség is lesz, mert jövőre későn ünnepeljük a Húsvétot, tehát sokáig ki kell tartania a hónak, de ez Obertauernben sohasem jelent gondot.

Portálunk az egyik legtapasztaltabb magyar síoktatót, Thurzó Balázst is megtalálta kedd reggel, aki a hét végén kalandos körülmények között ismerhette meg a korai havazást az Alpokban. Bár egyelőre törzshelye még a Traunsee, – ahol vitorlázást oktat nyáron, – az előkészületeket már megtette Obertauernben, téli munkahelyén a Grillitsch síiskolában. Rengeteg vendéget várnak, így a komputereket már beizzították, elvégre a település Ausztria leghóbiztosabb téli síparadicsoma. Balázs naplója már január végéig betelt, s márciusra is feltűnően sok a vendég.

Ausztriára hihetetlen erővel csapott le a Boris ciklon - Femcafe

A hét végén a hatalmas havazást tehát közelről élte át, de elmondása szerint Ausztriában ilyenkor mindenki egy emberként mozdul meg, tudja mindenki mi a teendő. Ráadásul a legmodernebb géppark áll a rendelkezésükre, így gyorsan eltakarítják a havat – amiből egyébként a sí üdülőhelyek élnek! A mostani nagy havazás egyébként azért is tanulságos, mert megmutatja: a hegy nagyon komisz is tud lenni, a közlekedési szakemberek pedig nem véletlenül beszélnek a téli gumi fontosságáról. Aki tehát mostantól májusig az Alpokba tart, feltétlenül jó gumikkal vágjon neki az útnak, s nem árt, ha van hólánc is az autóban!

Hóeltakarítás Obertauernben

Hóágyú rendszer és előkészületek

A síoktató szerint november közepén biztosan ki fognak nyitni, mert a most leesett hó egy részét összegyűjtik az arra kijelölt helyeken fent a pályákon, s onnan a nagy hideg beálltával gépekkel már csak szét kell hordani – ez könnyebbséget és biztonságot is jelent. Egyébként pedig minden településen van már hóágyú rendszer, Obertauernben pedig színültig teltek a tárolók is, ahonnan a vizet nyerik. Mindez azért fontos, mert keménynek kell lennie az alapnak, s arra eshet a jó sok természetes hó! Ez a minőségi, hosszú ideig tartó pálya titka.

Fotók: Oltványi Tamás

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Utazás
Sztárok
Bár Angelina Jolie-t a mai napig a világ egyik legszebb nőjének, egy igazi dívának tartják, sokan úgy vélik, Brad Pitt új, 29 évvel fiatalabb szerelmének szépsége még a színésznőén is túltesz.
Home&Design
Különleges megoldás került elő Ryan Gosling és Eva Mendes konyhájából, amit a szemfüles rajongók szúrtak ki.
Lifestyle
A Halak életébe újra felbukkan egy régi nagy szerelme. Hétvégi szerelmi horoszkóp!