Utazás

Hihetetlenül ritka állatok születtek a Szegedi Vadasparkban, varázslatos videó készült róluk

Ritka mezopotámiai dámszarvasok születettek a Szegedi Vadasparkban – írja az MTI az állatkert Facebookon közzétett bejegyzése alapján. A négy borjút már megfigyelhetik a látogatók a veszélyeztetett faj erdei kifutójában.

Már a múlt század közepén is kipusztultnak hitték

A mezopotámiai dámszarvast (Dama mesopotamica) a múlt század közepére már kipusztultnak vélték. Ekkor fedezték fel egy kisebb populációját Iránban, amelyből a németországi Hesse államban található Königstein im Taunus állatkertjébe került pár egyed, amelyek később alapjául szolgáltak a faj megmentésének és visszatelepítésének.

A ritka patásból ma sem él több kétezer egyednél a világon, Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak a látogatók ezzel a ritka fajjal.A Közel-Keleten őshonos mezopotámiai dámszarvas többször is előfordul az ószövetségi történetekben, de említik úgy is, mint olyan vadon élő állat, ami nem tisztátalan, vagyis a zsidó vallási előírások szerint is fogyasztható. A faj vesztét élőhelyük pusztulása, valamint a modern lőfegyverek megjelenése, ezzel vadászatuk hatékonyabbá válása okozta.

A mezopotámiai dámvad hasonló a Kárpát-medencében is élő európai dámvadhoz, régebben annak egyik alfajának tartották ma már azonban külön fajnak tekintik. A mérete valamivel nagyobb az európaiénál: tömege 50-70 kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsuk kevésbé lapátos. Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli, ahol elbújhat ragadozói elől.

A borjaik, mint más szarvasokéi, fejletten születnek, pár órásan már futni is tudnak a kezdeti bizonytalan négylábra állás után. A látogatók megtekinthetik mind a négy borjat, ahogy a indiai antilopok borjait is, melyek szintén a tavasz végén születtek a szegedi állatkertben.

A sokak kedvencévé vált észak-kínai párduc kölyök Poldi születése után a Szegedi Vadaspark újabb különleges állatokkal gyarapodott: ezúttal három európai vadmacska kölyökben gyönyörködhetnek a látogatók – írja az MTI.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Sztárok
Azt tudjuk jól, hogy az előadók közül Szikora Róbert is mindig őszintén elmondja, amit gondol. Most Azahriah, és a Valmar is a középpontba került.
Sztárok
Bár sokan úgy gondolják, egy hercegnének mindent szabad, ez egyáltalán nem így van: Katalin még egy olyan egyszerű dolgot sem tehet meg, amit egyébként bármelyik ember szabadon csinálhat.
Egészség
Egy új tanulmány szerint több népszerű ételben és egy igencsak kedvelt italban is rákkeltő vegyi anyagokat találtak a tudósok.