Te is utálsz ételt kidobni? Íme a legjobb praktikák a zöldségek, gyümölcsök és húsok frissen tartására
Te is utálsz ételt kidobni, igaz? Ha észrevetted, hogy néha-néha rád rohadnak az életeid, ez a cikk neked szól! Összegyűjtöttük, mik a legjobb praktikák a zöldségek, gyümölcsök és húsok frissen tartására, hogy semminek se kelljen a kukában landolnia.
A megfelelő tárolás létfontosságú
Nem csak a környezettudatosság miatt érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra. Közeleg a tél, ilyenkor már főleg nem szabad pazarolni, hiszen lassan már semmi nem terem meg a hideg idő miatt. Van, amit még fel lehet használni alapanyagként, de a legjobb, ha megpróbálod megelőzni a bajt. Mutatjuk, hogyan! Mindennek a kulcsa a megfelelő hőmérséklet. Mivel alapvetően ez befolyásolja a kémiai és a biológiai folyamatok reakciósebességét, így az élelmiszerek összetevőinek bomlása is hőmérséklet, illetve levegőminőség-függő. 4-5 °C optimális a legtöbb étel tárolására, de a hagymát, a paradicsomot és a banánt nem érdemes hűtőbe tenni – nekik elég, ha hűvös, száraz helyen vannak –, hacsak nem kezdenek már túlérettek lenni. Ugyanígy elől hagyhatjuk a körtét, szilvát, banánt, avokádót is, a burgonya, édesburgonya, hagyma, fokhagyma, sütőtök pedig egy sötét helyen őrzi meg frissességét, mondjuk a pult alatt, vagy egy spájzban, esetleg betakarva valamilyen textillel. Tudtad, hogy az sem mindegy, mit mivel tárolsz?