Ami minden nyári ebédre felteszi a koronát – A tökéletes kovászos uborka
Mi lenne velünk, ha nyáron kedvenc pörköltünk vagy flekkenünk mellől hiányozna a jó öreg kovászos uborka? Ugye, hogy ezek az amúgy pazar fogások rögtön félkarú óriásokká változnának kedvenc savanyúságunk nélkül? Amellett, hogy isteni finom, a kovászos uborka hihetetlenül egészséges is – ahogyan a fermentált élelmiszerek általában, támogatja az emésztőrendszer megfelelő működését, ezen belül is a bélflórát. Elkészítése sok időt nem vesz el az életünkből, némi előkészület után teszi magától a dolgát.
Kovászos uborka
Hozzávalók (kb. 5 literes üveghez):
- 2,5 kg közepes méretű, kovászolni való uborka
- 1-2 teáskanálnyi szemes fekete bors
- 10-15 szál kapor
- 5 gerezd fokhagyma
- 4 l víz
- 4 ek só
- 2 szelet szikkadt, száraz kenyér (esetleg pirított)
Elkészítés:
- Az uborkákat áztassuk vízbe, majd mindegyiket alaposan dörzsölgessük meg, a végeket vágjuk le, majd három helyen hosszában vágjuk be az oldalát, hogy jól átjárja majd a sós víz.
- Az uborka készítéséhez használt üveget alaposan mossuk vagy főzzük ki, hogy biztosan minden kórokozó elpusztuljon.
- Az előkészített uborkákat pakoljuk be az üvegbe, dobáljuk rá a nagy fej fokhagyma megpucolt gerezdjeit. Adjuk hozzá a kaprot, majd öntsük fel kb. 2 liter sós, meleg vízzel úgy, hogy az teljesen ellepje az uborkákat. A tetejére tegyük a kenyeret.
- Az üveg tetejét fedjük le egy kistányérral, majd rakjuk ki a napra és kb. 3 napig hagyjuk kint (éjszakára be lehet hozni).
- Amikor már úgy tűnik, hogy az uborka elkészült, vegyünk ki egy kisebb darabot, öblítsük le és kóstoljuk meg. Ha elég érett és jól átjárta a sós lé az uborkát, akkor szedjük le róla a kenyeret és a kaprot.
- Az uborkákat tegyük kisebb üvegekbe, esetleg műanyag dobozba, majd egy szűrő segítségével öntsük rá a levet, és dobáljuk rá a fokhagymákat.