Az étel, amelyet ezerféleképpen nevezünk – Tócsni, az igazi comfort food

Ahány ház, annyi szokás – a tócsnival kapcsolatban ez különösen igaz, hiszen ez az a fogás, amelyet annyiféleképpen hívnak, hogy már nem is tudjuk számon tartani. Krumplilángos, lapcsánka, macok, krumpliprósza – ezek az elnevezések mind ugyanarra az ételre utalnak. Bár a tócsni nem egy diétás kaja, olykor-olykor érdemes elcsábulnunk. Hiszen mit ér az élet, ha olykor nem ehetünk valami igazán bűnösen finomat?
Tócsni, avagy lapcsánka, avagy macok
Tócsni, lapcsánka, krumplilángos, macok, krumpliprósza - ez mind ugyanaz az étel
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 2 db tojás
- 10 dkg finomliszt
- 1 dl tej
- ízlés szerint só, bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A burgonyát hámozzuk meg és reszeljük le – ha nem szeretnénk a reszeléssel bajlódni, aprítsuk fel robotgépben. Amennyiben a burgonya levet ereszt, azt öntsük le róla.
- A lereszelt burgonyához adjuk hozzá a lisztet, majd a két tojást. Alaposan keverjük össze.
- A masszához fokozatosan adagoljuk a tejet, közben keverjük folyamatosan.
- A tócsni tésztát ízesítsük sóval, borssal.
- Egy edényben melegítsük fel az olajat és nagyjából evőkanálnyi méretű adagokban süssük ki benne a tócsnikat – alaposan süssük meg mindkét oldalukat.
- A kisült tócsnikat helyezzük papírtörlővel letakart tányérra, várjuk meg míg a papír felissza a felesleges olajat.
- A tócsnit ehetjük magában, de némi tejföl, reszelt sajt, kockára vágott sonka, esetleg friss petrezselyem is igen jót tesz neki.
Fotó: 123rf.com
Oldalak
