Valami különleges fogásra vágysz? Itt egy ősi hettita étel kezdésnek
Meglepő ízélménnyel gazdagodhatsz, ha kipróbálod.
Mákos vörösboros kenyér
A hettiták, egy ókori indoeurópai nép volt, akik időszámításunk előtt a második évezred elején egyesítették Anatólia területének nagy részét. Ez a hely ma Törökország középső részén található. Egyes régészeti kutatások a múlt konyhakultúrájáról is információt adnak nekünk, sőt Törökországban több könyv is megjelent, ami hettita ételekkel foglalkozik. Az egyikben pedig egy olyan különleges, mégis egyszerű receptet találhatunk, amit akár mi is bármikor elkészíthetünk, derül ki a National Gheographicból.
Hozzávalók:
- 30 dkg mák
- 4 dl vörösbor
- 1 kg tejes kiőrlésű liszt
- 2 dl meleg víz
- 40 dkg méz
Elkészítés:
A liszthalom közepébe készíts egy mélyedést, ide önts bele a vizet és annyi mézet hozzá, hogy közepes lágyságú tésztát tudj belőle gyúrni. Szobahőmérsékleten lefedve, fél órát hagyd pihenni. Ezután add hozzá a mákot és ismét gyúrd össze. Formázd meg, majd tedd egy kábé 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha elkészült a tészta, vágd apró darabokra. Végül pedig locsold meg egy kis mézzel édesített vörösborral.
Tipp: mivel nincs benne semmilyen lazító anyag, másnapra ehetetlenül keménnyé válik, azonban ha frissiben fogyasztod egészen különleges ízélményben lehet részed.