Recept

Valami különleges fogásra vágysz? Itt egy ősi hettita étel kezdésnek

Meglepő ízélménnyel gazdagodhatsz, ha kipróbálod.

Mákos vörösboros kenyér

A hettiták, egy ókori indoeurópai nép volt, akik időszámításunk előtt a második évezred elején egyesítették Anatólia területének nagy részét. Ez a hely ma Törökország középső részén található. Egyes régészeti kutatások a múlt konyhakultúrájáról is információt adnak nekünk, sőt Törökországban több könyv is megjelent, ami hettita ételekkel foglalkozik. Az egyikben pedig egy olyan különleges, mégis egyszerű receptet találhatunk, amit akár mi is bármikor elkészíthetünk, derül ki a National Gheographicból.

Hozzávalók:

  • 30 dkg mák
  • 4 dl vörösbor
  • 1 kg tejes kiőrlésű liszt
  • 2 dl meleg víz
  • 40 dkg méz

Elkészítés:

A liszthalom közepébe készíts egy mélyedést, ide önts bele a vizet és annyi mézet hozzá, hogy közepes lágyságú tésztát tudj belőle gyúrni. Szobahőmérsékleten lefedve, fél órát hagyd pihenni. Ezután add hozzá a mákot és ismét gyúrd össze. Formázd meg, majd tedd egy kábé 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha elkészült a tészta, vágd apró darabokra. Végül pedig locsold meg egy kis mézzel édesített vörösborral.

Tipp: mivel nincs benne semmilyen lazító anyag, másnapra ehetetlenül keménnyé válik, azonban ha frissiben fogyasztod egészen különleges ízélményben lehet részed.

További különleges receptekért kattints a következő oldalra!

Fotó: ng.hu/ Csibrányi Zoltán

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Recept
Lifestyle
Sztárok
Cariba Heine játszotta a H2O: Egy vízcsepp elég című ausztrál szériában a kissé különc, lobbanékony természetű Rikki Chadwicket, melynek köszönhetően felettébb népszerű volt a kétezres években, ma...
Home&Design
Ne feledd, még nem késő belevágni ebbe a kreatív projektbe, és élvezni az őszi természet szépségeit az otthonodban!