Kedvenc italod a kóla? Innentől a kedvenc sütid is az lesz!
Ha elkészítetted a sajtburgerlevest, egyél utána egy nemkülönben furcsa édességet: kólatortát.
Kólatorta
Hozzávalók:
A süthez:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 3 dl kóla
- 1 dl tej
- 25 dkg vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 tojás
- 1 tk vanília kivonat
- 1 tk fahéj
- pici só
A tetejére:
- 4 dl kóla
- 12 dkg vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 30 dkg porcukor
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő. Vajazzunk ki egy tepsit (vagy tortaformát). Egy lábosban forraljuk fel a
a kóla, a vaj és a kakaópor keverékét. Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sót és fahéjat. Adjuk a kólás folyadékhoz, jól keverjük el. Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet és a vanília kivonatot. Ezt is öntsük a lábosba. Az egészet alaposan dolgozzuk el, majd terítsük a formába. Süssük 170 fokon 35-40 percig, vagy addig, amíg a tészta már nem ragad a fogpiszkálóra, ha beleszúrjuk.
Krém: Egy kis lábosban forraljuk fel a kólát és addig főzzük, míg a felét el nem párologtatja. (kb. 12-15 perc). Adjuk hozzá a vajat és a kakaóport, és húzzuk le a tűzről. Mehet bele egy adag porcukor, és csak akkor adjuk hozzá a következőt, ha már felvette az egészet a krém. Ezt addig iamételjük, amíg belekerül az összes cukor. Simára keverjük, majd a forró süteményre kenjük. Hagyjuk teljesen lehűlni, csak azután vágjuk fel.