Ez történhet veled, ha túl sok cukrot fogyasztasz - Alternatív étkezés 1. rész
Mindenhol szajkózzák, hogy étkezz cukormentesen, gluténmentesen, laktózmentesen, E-mentesen, mindenmentesen. De hogy miért rossz az, ahogy eddig tetted és miért lesz jó neked az alternatíva? A mostani cikksorozatban erre szeretnék válaszolni, méghozzá mindig csak egy tipikus témát boncolgatva. Az első rész a cukorról szól: egészségkárosító hatásai, sokkoló adatok, alternatív édesítőszerek stb
Az édes méreg
Sokan szinte keresztet vetnek, ha meglátnak egy kockacukrot a kávéjuk mellett, vagy maradinak tartják azokat, akik még mindig fogyasztanak fehér cukrot. Biztos Te is bepróbálkoztál már egyéb édesítési módokkal. De miért utáljuk így a cukrot? Hát ez az: nem utáljuk, csak manapság több tucatszor annyit eszünk belőle, mint pár tíz éve és ez meglátszik a szervezetünkön és a testünkön is.
Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association) ajánlásai szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm (6 teáskanálnyi) cukrot fogyaszthatnak, a férfiak pedig napi 37,5 grammot (9 teáskanálnyit).
Fehér cukor vagy barna cukor?
A fehér cukor egyszerű szénhidrát, ami azt jelenti, hogy egy lépésben állít elő energiát a szervezet számára, tehát hamar viszi fel a vércukrot és hamar le is dobja. A fehér cukrot cukorrépából nyerik egy eljárás során, amitől természetes anyag egyáltalán nem marad benne. Alternatívaként szokták ajánlani a barna cukrot, aminek ugyanolyan károsak az élettani hatásai, csupán az a különbség, hogy a folyamatot még azon a ponton leállítják, amikor még a cukor tartalmaz természetes anyagokat.
A következő oldalon megtudhatod, hogy miért káros a fehér cukor és hogy mit használj helyette.