Bár a fogyókúrák és diéták miatt napjainkban egyre jobban háttérbe szorul a szénhidrát, a múlt században az egyik legmeghatározóbb tápanyagforrása volt az embereknek. A búza, a rizs, a kukorica és a burgonya mind-mind keményítőt tartalmaznak, amire – bárki bármit mond – bizonyos mennyiségben szüksége van a szervezetnek. Míg régen a búzából készített fehérkenyér számított ízletesnek, napjainkban a dietetikusok ajánlásával a teljes kiőrlésű, rozsból és olajos magvakból készített kenyerek váltak divatossá.
Búza
Az új diéták szinte mindegyikében előírásszerűen szerepel a teljes kiőrlésű kenyér és zsemle, pedig nem véletlen, hogy évszázadokig csak fehérkenyeret fogyasztottak az emberek.
A teljes kiőrlésű gabona abban különbözik a fehérkenyértől, hogy előállításánál a gabona héját is beleőrlik, beledolgozzák a kenyérbe. Emésztés szempontjából jót tesz a gyomornak a sok rost, a tudósok szerint viszont mégsem olyan egészséges, mint amilyennek hiszik. A gabonaszemét, tehát a „teljes kiőrlés” akár még meddőséget is okozhat, amit egy állatokon végzett kísérlet is jól példáz.
Rizs
A rizs rengeteg B-vitamint tartalmaz, ami jó hatással van a szervezetünkben lévő gyulladásokra és a megfáradt idegekre. A rizs értékes tápanyagunk, és az egyik legjobb tulajdonsága, hogy amilyen apró, annyira nagyra dagad, valamint, hogy semleges ízének köszönhetően édes és sós ételként is fogyaszthatjuk. A rizs a méregtelenítő diéták egyik legjobb alapanyaga, mielőtt egy nagyobb léböjt-kúrába kezdenénk, előtte pár napig nyugodtan fogyasszunk üres főtt rizst, hogy felkészítsük a gyomrunkat a táplálékmegvonásra.
Kukorica
Bár a kukorica az állatok takarmányaként vált ismertté, emberi fogyasztásra is alkalmas. Mivel héját az emberi gyomor meglehetősen nehezen emészti meg, ne együnk belőle túl sokat. A kukoricából készített keményítőt leginkább sűrítésre és ragasztóanyagok előállítására használják. Amerikában nemzeti eledelnek számít, sőt ott a kukoricából sajtolt olajból samponokat és krémeket kevernek!
Burgonya
A burgonya az egyik legkönnyebben emészthető keményítőforrásunk. Rengeteg vitamint, káliumot és vasat tartalmaz, emellett pedig magas a tápértéke. Szinte bármi elkészíthető belőle. Amikor felfedezték, kezdetben azt hitték, hogy nem a gumót, hanem a növény föld feletti részeit kell fagyasztani, azonban mióta rájöttek, hogy mi mindenre használható, azóta a szeszfőzés, az édesipar, a kenyér- és tésztakészítés alapanyaga lett.