Zöldspárga sonkaköntösben sajtszósszal
Általában azok az ételek, amik köntösbe bújnak, kifogástalan íz harmóniával rendelkeznek. Ez most sincs másképp, hiszen a spárga gyengéd íze és a sonka tökéletesen kiegészítik egymást, ráadásul mindezt megkoronázza a sajtszósz.
Hozzávalók
- 12 szál zöldspárga
- 6 szelet selyemsonka
- 6 szelet bacon
- 8 db újkrumpli
- petrezselyem
- extraszűz olívaolaj
- vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- tej
- liszt
- trappista sajt
- fehérbor
- só
- cukor
- őrölt feketebors
- őrölt fehérbors
- őrölt szerecsendió
Elkészítés
Az előkészületeknél kapirgáljuk meg a krumplit, a spárga végeit pedig vagdossuk le. Forraljunk fel sós-cukros vizet, és tegyük bele őket főni. Közben a törjük össze a fokhagymát, a petrezselymet aprítsuk finomra, és reszeljük le a sajtot. A spárgákat 8 perc után vegyük ki, és kettesével csomagoljuk bele először a sonkába, majd a baconbe. Ha a krumpli megpuhult, azt is vegyük ki, és a főzővizet tegyük félre. Vegyünk elő egy tepsit, locsoljunk bele olajat, tegyük bele egyesével a becsomagolt spárgákat és a krumplikat, majd először 180 fokon, majd egy kis idő elteltével 200 fokon süssük őket. Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon olvasszuk meg a vajat, kapassuk meg benne a fokhagymát, öntsünk rá tejet, szórjuk meg egy kevés liszttel és a sajttal, öntsünk rá egy kis fehérbort, majd fűszerezzük és keverjük alaposan össze. Tálaláskor a köntösbe csomagolt spárgát és a krumplit öntsük nyakon ezzel a sajtszósszal, petrezselyemmel díszíthetjük.
Ha kedveled a házilag elkészített ételeket, kóstold meg a fokhagymás fűszervajat!