Teljes kiőrlésű nyuszis kalács húsvétra – szuperaranyos és egészséges
A kalács elmaradhatatlan húsvéti fogás, de nem túl ideális, ha éppen diétázol. Gökler Kriszti életmód- és fitneszblogger kreatív receptje nem csak egészséges, de ráadásul szuperaranyos is és még a gyerekek is imádni fogják.
Hozzávalók (4 darabhoz):
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 20 dkg durum fehérliszt
- 3 dkg búzasikér
- 5 dkg vaj
- 2 db tojássárga
- 5 dkg eritrit
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben. A liszteket és a búzasikért dagasztótálba öntjük, ebbe öntjük a felfutott élesztőt, a maradék tejet, az olvadt vajat, 1 db tojássárgát, az édesítőt és a sót. Robotgépben 3-4 percig dagasztjuk, majd lefedve, meleg helyen egy óráig kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Lisztezett felületen négyfelé osztjuk a tésztát. Mindegyikből lecsípünk egy-egy 1,5 cm átmérőjű golyóhoz elegendő mennyiséget, a maradékokból pedig kb. 30 cm hosszú rudakat sodrunk, amelyeknek a középső része vastagabb, két vége pedig valamivel vékonyabb. A két végét összefogjuk, megcsavarjuk, és beillesztjük a „nyuszi farkát” is a helyére.
A maradék tojássárgát összekeverjük egy evőkanál vízzel, majd megkenjük vele a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezett kalácsok tetejét. Az előmelegített sütőben 18 percig sütjük.