Pofonegyszerű, kímélő, laktató saláta
Ez a saláta tökéletes köret mustáros-fűszeres pácolt karajszeletek mellé, egy kis sült krumpli társaságában, és valószínű, hogy ez lesz mindenki kedvence.
A receptet anyósomtól kölcsönöztem, ő még jó pár éve valamilyen főzős újságból nézte. Eredetileg több hozzávaló volt benne, és az öntet is bonyolultabb volt, de ezeket sikerült megjegyeznem.
Döbbenetes, hogy az avokádó krémes, telt íze hogy csinál ételt ebből a pár összevagdalt alapanyagból, érdemes kipróbálni. Ha az avokádó nem elég érett –márpedig nálunk ritka a megfelelő példány -, banán, vagy alma közelségében pár napos érlelés után megpuhul, beérik.
Ez az adag négy főre elvileg elég, de érdemes többet készíteni, mert igen gyorsan fogy!
Recept
Fél fej római saláta
két érett avokádó
két salátacukkini
két deci tejföl
egy evőkanál majonéz
só, bors
A salátát leveleire szedem, megmosom, jól lecsöpögtetem, hagyom megszáradni.
A majonézt a tejföllel, sóval, borssal kikeverem. A cukkinit hosszában negyedelem, majd felkockázom. Az avokádót megpucolom, magját kiveszem, a húsát kisebb darabokra vágom. A salátát falatnyi darabokra metélem, és a többi hozzávalóval együtt a tejfölös mártásba forgatom. Az egészet egy-két órára behűtöm, tálalás előtt fél órát szobahőmérsékleten pihentetem. Grillezett húsok mellé tökéletes.
További nagyszerű recepteket találsz A Zsuzsi főz! című blogban