Ghormeh sabzi - bemutatjuk a keleti ízeket
Hagyományos, megszokott ételeinket időnként felválthatjuk egy kis egzotikus, keleti érdekességgel! Lássuk a mai választottat, az Irán nemzeti ételének is nevezett Ghormeh sabzit!
Hozzávalók:
1 kg apróra vágott marhahús,
1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
és 1 szál apróra vágott póréhagyma,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
2 tcs. nagy szemű szárazbab,
3 ek. vaj vagy margarin,
1 tk. paradicsompüré,
1 ek. citromlé,
1/2 mk. törött bors, só.
Elkésztése:
Áztassuk 8 órát a babot. Rakjuk serpenyőbe a húst 1 evőkanál vajjal, és pirítsuk barnára. Tegyük a vörös- és póréhagymát 1/2 evőkanál vajjal külön edénybe, pirítsuk aranysárgára. Főzzük meg a beáztatott babot félig, majd tegyünk mindent egy zománcozott fazékba. Keverjük jól össze, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje az ételt. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. fél órát, vagy addig, amíg a hús és a bab megpuhul. Tálaljuk rizzsel.