A legnagyobb citrusféle, ami Dél-Kínából, vélhetőleg Maljziából származik. Tele vitaminnal, télen érdemes sokat enni belőle.
Ma már persze egész Ázsiában, sőt az USA déli részein (Kalifornia, Florida) és a Karib-térségben is termesztik.
Pomelo a kínai császárok gyümölcse volt, neve kiejtve hasonlatos az áldás szóhoz, így a babonás kínaiak számára a szerencsét hordozza magában. A holdújévi ünnepek kísérője, ahol kultikus gyümölcsnek nem csak csemegének számit. Hogy egy kicsit pontosítsunk a telihold fesztivál alatt is ezt a gyümölcsöt fogyasztják, egy régi legendának adózva ezzel. A történet szerint kb. úgy 500 évvel ezelőtt, a Ming-dinasztia uralma idején egy nagy árvíz a császár gyümölcsöskertjében hatalmas kárt okozott. A pomelo volt az egyetlen gyümölcsfa, ami túlélte az árt. Később miután a császár megízlelte termését, oly édesnek találta, hogy a fa levágott ágait elültette, és egy nagy területen csak a kitartó és finom gyümölcsöt kezdte el termeszteni.
A pomelo télen érik, sok más citrusféléhez hasonlóan. Pedig a citrusfélék egy teljesen külön fajtája. A termések színe zöldes sárga, méretük nem ritkán eléri az akár 40 cm-es átmérőt és a 6-8 kg tömeget is. Íze a keserűtől az édesig bármilyen lehet. Héja jóval vastagabb, és savanyúbb, mint a grapefruitnak. A vastag héjból lekvárt is főznek, és kínai konyhában is megtalálható még fűszerként vagy kandírozott formában.
Ennek a gyümölcsnek kiemelkedően magas a C-
vitamin tartalma, a méreteit és fajtáját tekintve ez nem meglepő. Ezen kívül tartalmaz még B1-, B2-vitaminokat és bőven tartalmaz még élelmi rostot, káliumot és kalciumot is. Élettanilag a sok kálium jótékonyan hat a vérnyomásra és az immunrendszerünkre. Található benne zsírégető enzim, ami miatt a fogyókúrázóknak egy ideális étek, és még a koleszterin szintet is csökkenti.
Vietnamban a virágából parfümöt is készítenek. Ősi alternatív gyógymódokban utalnak használatára, miszerint ezzel enyhíthetők a rohamok és a köhögések. A leveleket összezúzva használják még bőrduzzanatokra, és gyógyítja a fekélyeket. A brazilok a héjából, valamint a levéből köhögés elleni szirupot készítenek. Ezeken kívül amire biztosan jó az a másnaposság és az emésztési panaszok kezelése.
És hogy milyen pomelot érdemes vásárolni? A héj segít leginkább a döntéshozatalban. A hibátlan, már-már sárgába hajló színű gyümölcsöket válasszuk, mivel ezek a legédesebbek. A vastag héj nem árulkodik a belső állagról, így ezért érdemes a színét figyelembe venni vásárláskor. A grapefruithoz hasonlóan ez is eláll hűvös helyen, 3-9 hétig, és a tárolás alatt keveset veszít tápanyagtartalmából.
Előkészítését tekintve nem igényel különösebb időt, de miután a pomelo igencsak messziről érkezik és addig is számos vegyszerrel, kezelik, mossuk meg jó alaposan az egyébként ehetetlen héjat. Ezután vagy megpucoljuk, vagy nem, hiszen fogyasztható a grapefruithoz hasonló módon, vagy gerezdjeire szedve, mint a narancs. Ha esetleg túl savanyúnak bizonyul, ami nem ritka, akkor egy kevés cukorral ízesítsük.
Készíthetünk belőle salátát, akár gyümölccsel, akár zöldségekkel, hallal, fehér húsokkal gazdagítva. Akár még egy könnyű leves is készíthető a gyümölcsből, de desszertekhez is kitűnő választás, és ízesíthetünk vele sorbetet is. Bármire használhatjuk, amibe egyébként grapefruitot szoktunk használni.