Mondd el, mit eszel karácsonykor, mi pedig eláruljuk, milyen bort válassz!
Ha kitaláltad már a karácsonyi menüt, nem maradt más hátra, mint kiválasztani a klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő borokat. Dr. Podmaniczky Péter borász tippjeivel egyszerű lesz a választás.
Előételek
Sokan elfeledkeznek az előételekről, pedig nagyszerűen előkészítik a gyomrot és az ízlelőbimbókat a karácsonyi lakomára. A pogácsákhoz és egyéb sós ropogtatnivalókhoz könnyed, alacsony alkoholtartalmú fehérborokat érdemes fogyasztani. A pástétomoknál – különösen a libamáj-pástétom esetében – azonban kiváló választás lehet a tokaji száraz szamorodni.
Levesek
A leves a karácsonyi menüsor első, igen meghatározó alappillére, így fontos, hogy egyensúlyban legyen vele a kiválasztott bor. A kihagyhatatlan karácsonyi fogáshoz, a halászléhez egy könnyed, gyümölcsös vörösbor illik, mint a portugieser vagy a kadarka, de jó választás lehet egy schiller- vagy rozébor is. Krémlevesekhez inkább könnyed fehérbort vagy primőr rozét fogyasszunk.