Mindenki kedvenc édessége - Szilvásgombóc

A szilvásgombóc egy igen közkedvelt édesség, szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Íme, egy gyors recept, amivel a hagyományos íz világú, házi gombócok elkészíthetők.
Hozzávalók (12 darabhoz)
- 12 db szilva (kimagozott)
- 40 dkg burgonya
- 12,5 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás (sárgája)
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 12 db kockacukor
- fahéj (ízlés szerint)
Elkészítés
A burgonyát sós vízben addig főzzük, amíg jó puha nem lesz. Ekkor meghámozzuk, és összetörjük. A lisztet és 2,5 deka olvasztott vajat összegyúrunk a krumplival, majd megsózzuk. Sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk a tésztát. Mindegyik közepébe egy szilvát helyezünk, és mellé egy kockacukrot. Ezután gombócokká formáljuk őket, majd forró, enyhén sós vízbe tesszük őket. Akkor jók, ha feljönnek a víz tetejére. Közben a zsemlemorzsát a maradék vajon megpirítjuk, ameddig szép aranysárga nem lesz. A kész gombócokat ebbe hempergetjük bele.
Tálaláskor szórjuk meg egy kevés fahéjjal!
Oldalak
