Recept

Mennyei, szezámos, fetasajtos rétes, zöld salátával

Ennél egyszerűbb recept, mint a fetás rétes, nincs. A fokhagymás méz felejthetetlen ízt kölcsönöz. Összesen öt összetevő kell hozzá és salátával tökéletes vendégváró.

Ez a recept olyan rövid, hogy el sem hisszük a végeredményt. Túlzás nélkül állíthatom, hogy fantasztikus gasztronómiai élmény, amit barátaimnak köszönhetek, akik nyaralásuk alkalmával, egy görög faluból hozták haza ennek a pofonegyszerű sós sütinek az ötletét.

Főzz Zitával!

Tudtátok, hogy legalább 20 féle menta létezik?A görög mitológia úgy tartja, hogy Menthe nimfára szemet vetett Hádész, az alvilág istene, akinek féltékeny és feldühödött felesége, Perszephoné fűszer- és gyógynövénnyé változtatta a gyönyörű nimfát. Ha így történt, ez a mi szerencsénk! A menta nagyon könnyen termeszthető, fagytűrő növény, ha gyümölcsfák közelébe ültetjük, segíti a beporzást, ha teaként fogyasztjuk, revitalizál. Jégkockába is rejthetjük, szörpként elképesztően finom, joghurtban és fagyiként is fenomenális. Az angol konyhában a báránysült elmaradhatatlan kiegészítője a mentaszósz, ahogy sok helyen a mentával ízesített zöldborsópüré is ott lesz a tányéron, ha az ember „fish & chips”-t rendel.

Elkészítés:

Ha van otthon mélyhűtött réteslap, mindjárt végére is érünk a receptnek. Miközben nyújthatóra és feltekerhetőre olvad a tészta, felszeletelem a fetasajtot téglalap alakúra vagy kockára. Betekerem a réteslapba, pont úgy, mintha almás vagy meggyes rétest készítenék.

A sütőt előmelegítem, a tepsit pedig megkenem olivaolajjal. Belefektetem a megtöltött réteslapokat, a tetejét pedig megkenem fokhagymás mézzel. A fokhagymát összetöröm vagy átnyomom, a mézet pedig minimálisan hevítem és pici vizet adok hozzá, hogy kenhető legyen. Megkenem vele a réteseket jó alaposan, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm. A tetejére szórhatunk maradék sajtot vagy szezámmagot is, a töltelék is dúsítható szezonális zöldségekkel- Tökkel és spenóttal is nagyon finom a fetás töltelék. Nem kell megvárni, míg teljesen kihűl, mert pont az a jó benne, ha folyik a tésztában a sajt. A salátához valókat felszeletelem, olivaolajjal, citromlével megöntözöm, sóval, borssal ízesítem. Tökéletes, nem hízlaló, könnyű, nyári vacsora.

fetasajtos fokhagymás rétes

Hozzávalók 2 személyre:

A réteshez:

- 5 rétes lap

- 50 dkg feta sajt

- 2 ek olivaolaj

- 4 ek méz

- 4-5 gerezd fokhagyma

- 1 marék szezám mag

A salátához:

- jégsaláta vagy bármilyen zöld saláta, lehet bébi spenót is

- 1 kis fej lila hagyma

- egy fürt koktél paradicsom

- 3 ek olivaolaj

- fél citrom leve

- só

- bors

zöld saláta paradicsommal

Leadfotó, fotó: 123rf

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Lifestyle
      A magyar nyelv csodálatos világa tele van olyan kifejezésekkel, amelyek felfedezésre várnak. Érdemes időről időre elmélyedni benne, hiszen minden egyes szó új történetet mesél el a múltunkról és...
      Sztárok
      Cristiano Ronaldo 39 évesen is úgy sprintel, mintha most lépne először pályára, de a fiatalságának egészen más titka van.
      Egészség
      Gyakran fáj a gyomrod vacsora után, ráadásul az elalvás is küzdelem számodra? Igyál meg egy pohárral a cikkünkben bemutatott italból minden este az utolsó étkezés után, és egyből megszűnnek a...
      Egészség
      Elsőnek kicsit furának tűnhet, pedig már számos kutatás bizonyította, hogy a vércsoport bizony nagyban befolyásolhatja az ember általános egészségi állapotát.
      Sztárok
      Stahl Judit rendkívül büszke a lányára, Hannára, aki mostanra fiatal felnőtt nővé cseperedett, ráadásul le sem tagadhatná híres édesanyját.
      Fashion&Beauty
      Nincs ötleted arra, hogy a következő alkalommal mit kérj a körmösödtől? Nos, akkor mutatunk egy fantasztikus dizájnt, ami egyre szélesebb körben hódít, ráadásul már a legnagyobb világsztárok is...