Mennyei, szezámos, fetasajtos rétes, zöld salátával
Ennél egyszerűbb recept, mint a fetás rétes, nincs. A fokhagymás méz felejthetetlen ízt kölcsönöz. Összesen öt összetevő kell hozzá és salátával tökéletes vendégváró.
Ez a recept olyan rövid, hogy el sem hisszük a végeredményt. Túlzás nélkül állíthatom, hogy fantasztikus gasztronómiai élmény, amit barátaimnak köszönhetek, akik nyaralásuk alkalmával, egy görög faluból hozták haza ennek a pofonegyszerű sós sütinek az ötletét.
Főzz Zitával!
Tudtátok, hogy legalább 20 féle menta létezik?A görög mitológia úgy tartja, hogy Menthe nimfára szemet vetett Hádész, az alvilág istene, akinek féltékeny és feldühödött felesége, Perszephoné fűszer- és gyógynövénnyé változtatta a gyönyörű nimfát. Ha így történt, ez a mi szerencsénk! A menta nagyon könnyen termeszthető, fagytűrő növény, ha gyümölcsfák közelébe ültetjük, segíti a beporzást, ha teaként fogyasztjuk, revitalizál. Jégkockába is rejthetjük, szörpként elképesztően finom, joghurtban és fagyiként is fenomenális. Az angol konyhában a báránysült elmaradhatatlan kiegészítője a mentaszósz, ahogy sok helyen a mentával ízesített zöldborsópüré is ott lesz a tányéron, ha az ember „fish & chips”-t rendel.
Elkészítés:
Ha van otthon mélyhűtött réteslap, mindjárt végére is érünk a receptnek. Miközben nyújthatóra és feltekerhetőre olvad a tészta, felszeletelem a fetasajtot téglalap alakúra vagy kockára. Betekerem a réteslapba, pont úgy, mintha almás vagy meggyes rétest készítenék.
A sütőt előmelegítem, a tepsit pedig megkenem olivaolajjal. Belefektetem a megtöltött réteslapokat, a tetejét pedig megkenem fokhagymás mézzel. A fokhagymát összetöröm vagy átnyomom, a mézet pedig minimálisan hevítem és pici vizet adok hozzá, hogy kenhető legyen. Megkenem vele a réteseket jó alaposan, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm. A tetejére szórhatunk maradék sajtot vagy szezámmagot is, a töltelék is dúsítható szezonális zöldségekkel- Tökkel és spenóttal is nagyon finom a fetás töltelék. Nem kell megvárni, míg teljesen kihűl, mert pont az a jó benne, ha folyik a tésztában a sajt. A salátához valókat felszeletelem, olivaolajjal, citromlével megöntözöm, sóval, borssal ízesítem. Tökéletes, nem hízlaló, könnyű, nyári vacsora.
Hozzávalók 2 személyre:
A réteshez:
- 5 rétes lap
- 50 dkg feta sajt
- 2 ek olivaolaj
- 4 ek méz
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 marék szezám mag
A salátához:
- jégsaláta vagy bármilyen zöld saláta, lehet bébi spenót is
- 1 kis fej lila hagyma
- egy fürt koktél paradicsom
- 3 ek olivaolaj
- fél citrom leve
- só
- bors
Leadfotó, fotó: 123rf
Oldalak
This is a modal window.