Kürtőskalács sütőben – pont olyan, mintha parázs fölött készülne
Dióba, kókuszreszelékbe, de akár kakaóba forgatva is fogyaszthatod.
Kürtőskalács sütőben
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 3 dl tej
- 1 tojás
- 7 dkg vaj
- kristálycukor, dió, gyöngycukor, kókuszreszelék, fahéj, kakaó
Elkészítése:
Langyos tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a tálba szitált liszthez adjuk, ahogyan 5 dkg vajat, a többi cukrot, a tejet és a tojást is. A hozzávalókat sima tésztává dolgozzuk, majd fél-egy órát kelesztjük. A tésztát ezután lisztezett gyúródeszkán 4-5 milliméteres vastagságúra nyújtjuk és kb. 2 centi széles csíkokra vágjuk. Az alufóliával bevont kürtőskalácsnyársat megkenjük olvasztott vajjal, majd spirál alakban rátekerjük a tésztacsíkokat, icipici rést hagyva közöttük. A nyársat ezután meggörgetjük a deszkán, hogy kissé szétlapuljon a tészta, majd lekenjük vajjal és kristálycukorba forgatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, a kalácsot a „talpával” lefelé állítva, tepsiben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy egyenletesen süljön, így ha úgy látjuk, nem pirul mindenhol, forgassuk, akár 3 percenként! Ha kész, még meghempergethetjük kókuszreszelékben, dióban, kakaóban, fahéjban, gyöngycukorban kedvünk szerint.