Nagyanyáink féltve őrzött receptje: Klasszikus gombaleves vajgaluskával
Hagyományos recept, ami visszahozza a gyerekkorod ízeit.
Gombaleves vajgaluskával
Hozzávalók:
A leveshez:
- 50 dkg csiperke
- 2 db répa
- 2 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- petrezselyem
- pirospaprika
- só, bors
- olaj
- liszt
A galuskához:
- 2 ek liszt
- 1 db tojás
- 1 tk vaj
- só
Elkészítés:
A gombákat megtisztítjuk, megpucoljuk, majd egyforma darabokra vágjuk. A felaprított hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, és fedő alatt hagyjuk párolódni. Ha a gomba levet eresztett, beletesszük a felkarikázott répát és fehérrépát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük vízzel az egészet. Lassú tűzön addig főzzük a levest, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, közben pedig pirospaprikás rántást készítünk, amit pár perccel a befejezés előtt hozzáadunk a leveshez. A galuskához összekeverjük a tojást annyi liszttel, hogy sűrű tésztát kapjunk, majd hozzáadjuk a puha vajat és egy csipet sót is. A forrásban lévő levesbe szaggatjuk, és 1-2 perc alatt készre főzzük a galuskákat, miközben a levesbe szórjuk a friss, aprított petrezselymet is.