Káposztasaláta másképp – Így készül a koreai kimchi
Köztudott, hogy a fermentált ételek csodálatos gyógyhatással vannak a szervezetre, a hagyományos eljárással készült savanyúságokat érdemes naponta fogyasztani. A koreaiak csípős káposztasalátája, a kimchi – amellett, hogy nagyon egészséges - bármilyen ételt képes megkoronázni. Nem szabad kihagyni.
Kimchi avagy koreai káposztasaláta
Hozzávalók:
- 1 db nagy méretű kínai kel
- 1 kis csomag zöldhagyma
- 1 db jégcsapretek
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér vagy paszternák
A mártáshoz:
- 2 ek rizsliszt
- 1,5 dl víz
- 1 tk. méz (opcionális)
- ízlés szerint fűszerpaprika
- ízlés szerint friss chili paprika
- 1 ek halszósz
- 1 ek ecet (elhagyható)
- 3 gerezd fokhagyma
- kb. 2 cm gyömbér lereszelve
- ízlés szerint só
Elkészítés:
- A kínai kelt hosszában félbe vágjuk, a levelek között alaposan besózzuk, majd 2-3 órát állni hagyjuk.
- A rizslisztet a vízzel főzzük sűrűre, majd hagyjuk hűlni.
- A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a jégcsapretket és a zöldhagymát pucoljuk meg és vágjuk karikákra vagy vékony csíkokra.
- A rizslisztes keverékhez adjuk hozzá a mézet, az apróra vágott chilipaprikát, a fűszerpaprikát, a halszószt, az ecetet, a fokhagymát és a reszelt gyömbért.
- A kínai kelt a sózási idő lejártával alaposan mossuk ki.
- A kínai kel leveleit alaposan masszírozzuk be a rizslisztes, fűszeres mártással, majd az egészet a többi zöldséggel együtt tegyük egy fermentálásra alkalmas üvegbe.
- Amennyiben szükséges, egy kevés vizet adjunk hozzá, hogy a folyadék ellepje a leveleket, majd a tetejét zárjuk le. Fontos, hogy a zöldségeket teljesen ellepje a folyadék, különben könnyen megpenészedhetnek.
- Az üveget 4-7 napig tartsuk szobahőmérsékleten – mindennap kóstoljuk meg, ha elég savanyúnak találjuk, a kimchi elkészült, mehet a hűtőbe, ahol már nem fog tovább erjedni.