Ősszel is folytatódhat a befőzés - Így készül a házi fügelekvár

A füge az ősz egyik első hírnöke - amellett, hogy salátákba, húsok mellé vagy csak úgy magában is isteni, befőzve is elképesztően izgalmas. A házi fügelekvár tökéletes reggeli friss péksütemény mellé.
Házi fügelekvár
Házi fügelekvár - ősszel is folytatódhat a befőzés
Hozzávalók:
- 500 g friss füge
- 200 g cukor (lehet nád-, vagy kókuszvirágcukor is)
- 180 ml víz
- 20 ml vörösbor
- 1 citrom leve
- 1 ek fahéj
- 1 vaníliarúd kikapart magja
Elkészítés:
- A megmosott fügéket megszabadítjuk a végeiktől, felnegyedeljük, majd egy lábosban hideg vízzel felöntjük.
- Fűszerezzük fahéjjal, vaníliával, adjunk hozzá egy löttyintésnyi vörösbort.
- Ha felforrt, adjuk hozzá a cukrot, majd kavargassuk folyamatosan, nehogy leégjen.
- Ha a gyümölcs kellőképpen megpuhult, adjuk hozzá a citromlevet. Amennyiben nem darabos, inkább homogénebb állagot szeretnénk, botmixerrel keverhetünk rajta egy kicsit.
- Az elkészült lekvárt előre kifőzött üvegekbe öntsük, majd fejjel lefele fordítva hagyjuk hűlni.
Fotó: 123rf.com
Oldalak
