Hazai ízek új köntösben - négy szenzációs helyet próbáltunk ki a városban
Be kell vallanunk, szeretjük a nemzetközi konyhát, odavagyunk egy jó olasz pizzáért és a sushi is jöhet, ugyanakkor a szívünk mégiscsak a hazai ízekért dobog, amiket nemrég új köntösben kóstolhattunk meg a város néhány szenzációs helyén. Szezonális ajánlónk keretében most négy olyan fantasztikus étterembe kalauzolunk el, ahol részese lehetsz a valódi magyaros gasztro élménynek, ráadásul nem mindennapi körülmények között.
Gasztro újdonságok a fővárosban
Nem tudjuk, te hogy vagy vele, de mi imádunk időről-időre új helyeket felfedezni a fővárosban. Budapest egy igazi "terülj, terülj asztalkám", ha gasztronómiáról van szó, így mindenkinek olyan kulináris élményben lehet része, mely az ízlésének leginkább megfelel. Az itteni vendéglőkre, bárokra jellemző, hogy szezonálisan megújítják kínálatukat, kicsit módosítják az étlapot egy aktuálisabb, az évszakhoz tökéletesen passzoló verzióra. A közelmúltban szerencsések voltunk, mert kipróbálhattunk néhány fantasztikus menüt a város megújult vagy épp frissen nyílt éttermeiben, melyeket a következőkben részletesebben be is mutatunk őszi/téli ajánlónk keretében.
Ha laza és fiatalos, akkor: Bárkert Bistro
Manapság egy igényes vendég számára nem csak az fontos, hogy ha étterembe megy, akkor kifogástalan ételeket kóstolhasson. Jellemző, hogy mi, magyarok is egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a "körítésre", tehát az is lényeges, milyen környezetben és adott esetben a város melyik részén fogyasztjuk el hangulatos vacsoránkat. Budapesten a mai napig a Várnegyed az, ami leginkább vonzza a turistákat, de a helyiek is nagyon szeretik látogatni ezt a részt, hiszen egyszerűen lenyűgöző és varázslatos. Nem véletlen, hogy ha már itt jár az ember, akkor egy kiadós séta után szívesen ül be egy elegáns, ugyanakkor dinamikus atmoszférával rendelkező helyre, ahová nem kell feltétlenül estélyit vennie, hogy komfortosan érezze magát. A közelmúltban megújult Bárkert Bistro tökéletesen megfelel erre a célra, mely amellett, hogy páratlanul impozáns dizájnnal rendelkezik, a hagyományos fogásokat újragondolva vonultatja fel menüsorában, így mindenki megtalálhatja kedvencét, akár klasszikusabb, akár ínyencebb ízvilágra vágyik. A legfrissebb étlapon megfér egymás mellett a grillezett kacsamáj zöld dióval, a rozmaringos báránysült és a bivalymozzarellával töltött céklaravioli gránátalmával, de a kínálatban elérhetők az olyan örökzöldek is, mint a cézársaláta vagy a gulyásleves.
A hely tulajdonosa kiemelte, nem az volt a cél, hogy egy újabb fine dining étterem jöjjön létre, sokkal inkább a mindenki számára elérhető menü kialakítása, valamint a lendületes és fiatalos légkör megteremtése volt a fő szempont. "Nem szerettem volna újabb fine dining helyet létrehozni Budapesten. Számomra nagyon fontos a kiemelkedő minőség, de az is, hogy az minél többek számára legyen elérhető. Azt szeretném, ha a Bárkertben senki nem feszengene, csak egyszerűen jól érezné magát" - hangsúlyozta Zámbó Laura.
Visszatérve az étlaphoz: az őszi kínálat kialakításakor Rusvai Attila, az étterem séfje azokra is gondolt, akik inkább a tradicionális fogásokat részesítik előnyben, és azokra is, akik az újat, a frisset keresik. Mivel egyre többen hagyják el a húst az étrendjükből, több vegetáriánus fogás is megtalálható a menüsoron. Az új repertoárban olyan klasszikusok kaptak helyet, mint a Bárkert cézár saláta, a marhatatár marinált zöldségekkel, a Bárkert gulyás, a hamburger káposztasalátával és sültburgonyával, a rántott bébicsirke burgonyapürével és tejfölös uborkasalátával, a Bárkert csirkepörkölt zsemlegombóccal és tejföllel vagy az egyszerűen nagyszerű túrógombóc.
Ezek mellett olyan szezonális fogások kerültek az összeállításba, mint a kecskesajtos sütőtök gratin szarvasgombával, a grillezett kacsamáj zöld dióval és homoktövissel, a friss saláta yuzuval vagy málnavinaigrette-tel, a gyöngytyúk-consommé házi tortellónival, a gyömbéres sültkarottaleves, a lassan sült mangalica oldalas konfitált babbal, füstölt kápiával és savanyított zöldségekkel, az angus hátszín kakukkfüves burgonyapürével és grillezett pak choi-jal, a tengerisüllő-filé batátapürével és vajas patisszonnal, a rozmaringos báránysült aszalt paradicsomos kuszkusszal és mentás joghurttal, a körtés rizottó kéksajttal, a bivalymozzarellával töltött céklaravioli gránátalmával, a szezámos tofu csicseriborsó-raguval vagy a csokivariációk gesztenyével, forraltbor-sorbet-val.
Ahol megtalálod: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.
Ha csevegős és koktélozós, akkor: Minute Lounge & Bar
Ha az ember egy jót akar enni, sok fantasztikus lehetőség közül válogathat a városban. De mi a helyzet akkor, ha olykor-olykor inkább csevegősre, iszogatósra vennénk a figurát (mi, nők különösen szeretjük ezt a fajta szórakozásformát)? Tény, hogy az elmúlt években felpezsdült a magyar gasztronómiai élet, ezzel párhuzamosan pedig nyitottabbak lettek a vendégek a minőségi italokra is hazánkban. A klasszikus koktélok helyét egyre inkább átveszik az egyedi, különleges variációk, ebben a szellemben nyitotta meg kapuit Budapest legújabb bárja is, a Minute Lounge & Bar, amely több mint 180 spirittel, elegáns, letisztult stílussal és tradicionális, de mégis modern környezettel várja a látogatókat.
A bár igazán impozáns környezetben kapott helyet. A műemlékvédelem alatt álló egykori Schossberger-palota többek között moziként, autószalonként és nyugdíjintézetként is funkcionált az elmúlt több mint 100 évben, azonban lassacskán eljött az ideje annak, hogy visszakapja eredeti fényét. Ennek első lépése volt, hogy 2016 márciusában megnyitotta kapuit az épületben a Hotel Moments Budapest, most pedig a ház eddig üzletként használt utcafronti részét igazították a hotel megjelenéséhez. Így jött létre az elmúlt hónapok munkájának köszönhetően az a kifinomult és egyben nagyvilági enteriőr, amely a Minute hangulatát is tükrözi.
A bár spirit választéka minden igényt kielégít: a nemzetközi trendeket tükröző prémium alkoholok mellett a legkiválóbb hazai minőségi tételekből is válogathatnak a vendégek. A kevert italokat minimalista design, valamint a dominánsan helyi gyümölcsök, fűszerek és gyógynövények használata jellemzi. A hely az alapanyag-felhasználásban is tudatos, odafigyelve a környezet védelmére. Összesen nyolc signature koktélból választhatunk az itallapról, de a bár kollégái hisznek a személyre szabott élményekben, és kérésre szívesen készítenek egyedi italokat is.
Bár a helyszínen alapvetően az alkoholok vannak fókuszban, a snack fogások sem hiányozhatnak az étlapról. Aki pedig különlegességre vágyik, annak a bár ikonikus ételét, a fővárosban egyedülálló elzászi tarte flambée-t ajánlják, amely különböző ízesítésekben érhető el. Egy jó hely hangulatát egyaránt meghatározza a felhasznált alapanyagok minősége, a szakértelem, az első osztályú kiszolgálás és a környezet. A bár célja, hogy ezeket a pilléreket szem előtt tartva a legmagasabb szinten szolgálja ki vendégeit a jövőben.
Ahol megtalálod: 1061 Budapest, Andrássy út 8.
Ha közvetlen és magyaros, akkor: Stand25 Bisztró
A továbbiakban is maradunk a magyaros ízvilágnál, hiszen általában mind a hazai, mind pedig a külföldi közönség számára ez a legkedveltebb gasztro élmény a fővárosban. Abszolút igazság, hogy az itthoni vendégek szeretik a meghitt, otthonos és laza környezetet, a közvetlenséget és a tökéletes fogásokat, de nem csupán az összhatás fontos számukra, hanem az is, hogy az egyes ételek kiváló alapanyagokból készüljenek. A komfortos atmoszférát, illetve a kifogástalan minőséget biztosan garantálja a Stand25 Bisztró, mely Szulló Szabina és Széll Tamás örömkonyhája Budán, sétatávolságra a Lánchídtól és a Váralagúttól.
A Bib Gourmand minősítést szerzett vendéglőben az egyetlen szabály, hogy minőségben és alapanyagban nem ismer kompromisszumot. A bisztró filozófiája is ezek tiszteletére épül: itt minden összetevőből akkor lesz étel, amikor a legszebb arcát mutatja. Az étlapon szerepel néhány emblematikus fogás - olyan ételek, amelyek az elmúlt években összeforrtak Szabina és Tamás nevével -, mint például a gulyásleves vagy a rakott krumpli. Ezeken kívül azonban folyamatosan változó kínálat várja a vendégeket attól függően, milyen minőségi, szezonális és magyar alapanyag elérhető. Az itallapon válogatott, nagyrészt magyar borok, kézműves sörök, többféle gin tonic és champagne is szerepel.
Ahogy végigböngésszük az étlapot láthatjuk, hogy abszolút hazai ízekben bővelkedik, a jól ismert, hagyományos fogások legjavából válogathatunk. Többek között olyan ételek szerepelnek a kínálatban, mint a marha tatár pirítóssal és savanyított hagymával, a véres hurka sült burgonyával és alma-tormával, a kacsacomb sült káposztával, a rakott burgonya csalamádéval, a csirkepörkölt nokedlivel és uborkasalátával, vagy az ellenállhatatlan túrógombóc eperrel és tejföllel.
Ahol megtalálod: 1013 Budapest, Attila út 10.
Ha gyerekkori kedvencek, akkor: Garden 79 Restaurant & Bar
Vannak, akik nem érik be simán a magyaros ízekkel: igazi gyerekkori kedvenceket szeretnének viszontlátni a tányérjukon, persze felnőtt adagokban. A hazai gasztro kínálat őszi/téli újdonságait a Hilton Garden Inn nemrég megnyílt éttermével, a Garden 79 Restaurant & Barral folytatjuk, mely a legfinomabb és legfrissebb helyi alapanyagokból készülő fogásokkal kínál ínycsiklandó élményt a hideg hónapokra Budapest szívében. A vendéglő ízletes nemzetközi és itthoni variációkat vonultat fel étlapján, modern megoldásokkal újragondolva. Hegyi Balázs séf és csapata egyedi kulináris élményt ígér csúcsminőségű, magyar alapanyagokból készített ételeknek köszönhetően, amelyeket egyedi borválogatás és kézműves koktélok egészítenek ki.
Az étterem új menüjében bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelő fogásokat: a vegetáriánusok a sütőtökkrémlevestől a cékla rizottón át a spenótos gnocchival tálalt gombapaprikásig élvezhetik a kínálatot, míg a magyar vidék ízeire vágyók serpenyős pisztránggal vagy hagymás rostélyossal, sült burgonyával és savanyított uborkával enyhíthetik éhségüket.
A téli szezon menüje mellett a vendégek az étterem új borkínálatát is megkóstolhatják a Csali Szőlőbirtokról, többek között a testes, de mégis gyümölcsös jegyeket mutató Rókalikak Cabernet Sauvignont és a természet ritka ajándékát, a borászat jégborát. A klasszikus Hilton innováció Pina Colada mellett az ünnepi szezont megidéző Rosemary Gin Crush koktél is felkerült az itallapra.
Hegyi Balázs séf kiemelte, az étlapot gyerekkori kedvencei alapján álmodta meg. "Nagyon izgalmas pillanat számunkra, hogy bemutathatjuk a téli szezon fogásait, amelyeket a legjobb helyi hozzávalókból készítünk. Amikor a menüt összeállítottam, gyermekkorom kedvenceiből merítettem ötleteket, mint a marhahúsleves grízgaluskával vagy a sült kacsamell. Az elmúlt hónapok tapasztalataiból úgy látjuk, vendégeink is ezeket a hagyományos magyar ízeket keresik. Remélem, ezek a fogások melegséget hoznak egy hosszú, sétával vagy a zsúfolt karácsonyi vásárban töltött hideg nap után" - hangsúlyozta a mesterszakács.
Ahol megtalálod: 1065 Budapest, Lázár utca 11-13.
Az egyik legjobb program egy szuper reggeli Budapest valamelyik szenzációs helyén. Étteremajánlónkban ezúttal három olyan fantasztikus panorámás brunch helyet mutatunk be, melyek nemcsak a gasztro élménnyel, de a páratlan kilátással is hozzájárulnak a tökéletes hangulathoz.