Máglyarakás – bármelyik trendi süteménnyel felvehetné a versenyt
Egyszerű, finom és sosem megy ki a divatból.
Máglyarakás
Hozzávalók
- 20 dkg kalács
- 10 dkg baracklekvár
- ½ l tej
- 3 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- ½ kg alma
- 10 dkg mazsola
- 3 dkg vaj
Elkészítés
A kalácsot felszeleteljük, egy tálba tesszük, majd nyakon öntjük a tojássárgájából, a cukorból, a vaníliás cukorból, az olvasztott vajból és a tejből készült keverékkel. Ezután egy tűzálló tálat kivajazunk és az ázott kalácsot az aljára fektetjük. Erre jöhet a mazsola és a pici, vékony szeletekre vágott alma egy része, a tetejét pedig zárhatjuk a maradék kaláccsal, majd a megmaradt almaszeletekkel. (A rétegezés igazából ízlés kérdése, mert akár az összes kalácsot is felhasználhatod rögtön az elején, de hagyhatsz belőle az almás-mazsolás réteg tetejére is.) Sütőben így kb. 20-25 percet sütjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és hozzákeverjük a lekvárt. A "csíkos" habot a tészta tetejére öntjük, elsimítjuk rajta, a végén pedig feltüskézzük. Sütőbe toljuk és addig sütjük, míg a hab felemelkedik és enyhén megpirul. Leves után második fogásnak, de önállóan, desszertként is nagyon jó ötlet.