Egy tuti recept Észak-Magyarországról - Tócsni
Még a Mátrában is több néven ismerik a tócsnit. Az évek folyamán számtalan változata alakult ki. Joggal mondhatjuk erre az ételre, ahány ház, annyi szokás!
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 2 tojás
- 2-3 evokanál liszt
- olaj
Elkészítés:
A krumplit hámozzuk, majd lereszeljük. A krumplihoz hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, majd megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom. Megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt.