Citromos mignon házilag: cukrászdai mestermű az otthonodban
Aki a mignont szereti, rossz ember nem lehet. Mutatjuk, hogy tudsz isteni citromos változatot készíteni házilag.
Hozzávalók
A piskótához
- 6 tojás
- 6 ek liszt
- 6 ek cukor
- 1 citrom héja
A krémhez
- 3 tojássárgája
- 3 dl tej
- 3 ek cukor
- 300 g vaj
- 1 ek keményítő
- 1 vanília kikapart belseje
- 1 dl rum
- 1 citrom héja
- 1 ek friss citromlé
- sárga ételszínezék
A bevonathoz
- 1 adag fondant
- 2 csepp sárga ételszínezék
- a díszítéshez gyöngyök, cukorkák, ami tetszik
Citromos mignon: elkészítés
Első lépésben 6 tojássárgáját elkeverünk 6 evőkanál cukorral, 6 evőkanál liszttel és hozzáadjuk a frissen lereszelt citromhájat. A 6 tojásfehérjét keményre verjük, és kisebb adagokban beleforgatjuk a masszába, amíg egy könnyű tésztát nem kapunk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
A krém elkészítése
A tojássárgáját a keményítővel és a cukorral kikeverjük. Külön edényben a tejet a vaníliával felforrósítjuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a sárgás-keményítős-cukros keverékhez. Fontos, hogy folyamatosan keverjük és vékony sugárban csorgassuk, mert ki fog csapódni a sárgája, ha nem figyelünk eléggé! Ezután alacsony lángon sűrű krémet főzünk belőle és a citromhéjjal, citromlével és rummal ízesítjük. Mielőtt tovább dolgoznánk vele, hűtsük vissza langyosra. Ezután a vajat keverjük habosra, majd a langyos krémet finoman dolgozzuk bele. Ha túl hideg a krém, ikrás lesz a masszánk, de ha megtörténne se essünk pánikba, kicsit melegítsük vissza az egészet és máris megoldottuk a problémát.
Összeállítás
Az eddigre kihűlt piskótát vágjuk egy egyszerű cérna-technikával 3 részre (a piskótalap szélén késsel jelöljük meg a rétegeket egy apró vízszintes bemetszéssel, majd egy cérnával vágjuk ketté/hárommá a lapot egy határozott, vízszintes mozdulattal)! A krémből rakjunk félre 2-3 evőkanálnyit, majd a többit töltsük be a 3 piskótalap közé, majd pihentessük a süteményünket fél óráig hűtőben, hogy keményre dermedjen és megkönnyítsük a saját munkánkat. A végső formázás és díszítés következik a pihenő után, vágjunk a lapból tetszőleges méretű kockákat, majd egyesével vékonyan borítsuk be a krémből kivett adaggal. Ezután nyújtsuk ki a fondant masszát (ha nem színezettet vettünk, keverjünk bele pár csepp ételszínezéket és gyúrjuk alaposan össze) majd egyesével borítsuk be a cuki kis mignonjainkat vele! A tetejét bátran díszítsük!