Te sütnél vele? - A tücsökliszt lesz a jövő slágere
Külföldön már rengeteg olyan étel kapható, amit tücsöklisztből készítenek. Nekünk is tanácsos mihamarabb megbarátkozni ezzel a hozzávalóval: becslések szerint néhány évtized múlva elapadnak a hagyományos fehérjeforrásaink és olyan alternatív, de fehérjedús tápanyagokhoz kell fordulni, mint például a tücsök.
Fúj, rovarok?
Bár a rovarok Európában hagyományosan nem képezik az étrend részét, világszerte mintegy 2,5 milliárd ember fogyasztja őket rendszeresen. Jelen állás szerint azonban ez a szám jócskán növekedni fog; a 100fok.reblog.hu azt írja, 2050-re annyi ember fog élni a Földön, hogy kifogyunk a „hagyományos” fehérjeforrásokból, és kénytelenek leszünk a rovarokban rejlő tápanyaghoz fordulni.
A tudósok szerint az általában kártevőként ismert rovarok tenyészthetők táplálékforrásként, illetve az élelmiszerhiány egyik megoldásaként funkcionálhatnak: egyes férgek háromszor annyi proteint tartalmaznak kilónként, mint a marhahús, míg például kálciumbevitel szempontjából négy tücsök megevése egy pohár tej elfogyasztásával ér fel.