Rizs
Valószínűleg te sem gondoltad volna, hogy rajta lesz a listán, de bizony a rizs is egészen gyakran bűnös. A rizs is könnyedén okozhat ételmérgezést, annak ellenére, hogy az egyik legrégebben fogyasztott gabonaféle. Ennek oka, hogy a főzetlen rizs könnyen megfertőződhet a Bacillus cereus nevű baktérium spóráival, melyek toxinokat termelnek, így ételmérgezést okozhatnak. Ezek a spórák száraz körülmények között is életben maradhatnak, beleértve a főzetlen rizs csomagolását is. Azonban még a főzési folyamatot is képesek túlélni. Ha a főtt rizst szobahőmérsékleten hagyjuk állni, ezek a spórák baktériumokká fejlődhetnek, és a meleg, nedves környezetben szaporodni kezdenek. Minél hosszabb ideig áll a rizs szobahőmérsékleten, annál nagyobb az esélye annak, hogy veszélyes lesz az elfogyasztása. A rizs okozta ételmérgezés elkerülése érdekében fontos az elkészített rizst azonnal tálalni, a főzés után pedig minél hamarabb hűtőszekrénybe helyezni a maradékot.
Fotó: Pinterest
Rizs
Valószínűleg te sem gondoltad volna, hogy rajta lesz a listán, de bizony a rizs is egészen gyakran bűnös. A rizs is könnyedén okozhat ételmérgezést, annak ellenére, hogy az egyik legrégebben fogyasztott gabonaféle. Ennek oka, hogy a főzetlen rizs könnyen megfertőződhet a Bacillus cereus nevű baktérium spóráival, melyek toxinokat termelnek, így ételmérgezést okozhatnak. Ezek a spórák száraz körülmények között is életben maradhatnak, beleértve a főzetlen rizs csomagolását is. Azonban még a főzési folyamatot is képesek túlélni. Ha a főtt rizst szobahőmérsékleten hagyjuk állni, ezek a spórák baktériumokká fejlődhetnek, és a meleg, nedves környezetben szaporodni kezdenek. Minél hosszabb ideig áll a rizs szobahőmérsékleten, annál nagyobb az esélye annak, hogy veszélyes lesz az elfogyasztása. A rizs okozta ételmérgezés elkerülése érdekében fontos az elkészített rizst azonnal tálalni, a főzés után pedig minél hamarabb hűtőszekrénybe helyezni a maradékot.