Kicsírázott a burgonya? Innen tudhatod, hogy ehető-e még
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2023/cikkek/burgonya_csira_femcafe_123rf_lead.jpg?itok=3BOpz4eL)
Egyáltalán ehető-e a kicsírázott burgonya? Mikortól érdemes inkább megválni tőle? Íme, a válaszok.
Miért csírázik ki a burgonya?
A burgonya az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb alapélelmiszer világszerte. Azonban sokakban felmerül a kérdés, hogy biztonságos-e a kicsírázott burgonya fogyasztása. A válasz nem egyszerű, mivel több tényezőt is figyelembe kell venni. A burgonya csírázása természetes folyamat, amely akkor következik be, amikor a gumók hosszan tárolva vannak, különösen meleg és párás környezetben. A csírázás során a burgonya tápanyagai felhasználódnak, hogy új hajtásokat hozzanak létre.
A kicsírázott burgonya legnagyobb kockázata a szolanin nevű alkaloid jelenléte. A szolanin természetes védelmi mechanizmusként szolgál a burgonya számára a kártevők ellen, de nagy mennyiségben mérgező lehet az emberekre. A csírázás és a zöldes elszíneződés (klorofillképződés) azt jelzi, hogy a szolanin szintje emelkedhet. A szolanin mérgezés tünetei közé tartozik a fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, és súlyos esetekben akár idegrendszeri zavarok is felléphetnek. Az ilyen tünetek általában a szolanin nagyobb mennyiségének elfogyasztása után jelentkeznek.
Ehető-e a kicsírázott burgonya és mikor érdemes inkább a kukába helyezni? A galériában mindkét kérdésre választ adunk!
Rosszul vagy, ha tejet fogyasztasz? Nem mindegy, miért! Három teljesen különböző problémáról beszélhetünk, amik teljesen különböző megoldásokat is kívánnak.
Leadfotó: 123RF
Oldalak
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/images/gettyimages-annehathaway-divat-video-trendek-crop.jpg)