Ez a sajt a legjobb a szívnek, de listázva vannak a legegészségtelenebb fajták is

Jóból is megárt a sok, és ez igaz a sajtra is. Nem minden sajtféle tesz jót az egészségünknek, de van egy, ami a szívünk számára rendkívül előnyös.
A sajt igazából jótékony hatású tud lenni, ha mértékkel fogyasztjuk
A sajt története több ezer évre nyúlik vissza, és az emberiség egyik legősibb élelmiszere. A régészek szerint a sajtkészítés kezdete akkorra tehető, amikor az emberek háziasították az állatokat, például a juhokat és kecskéket.
Egy legenda szerint a sajtot véletlenül fedezték fel: egy arab nomád tejjel töltött nyeregtáskát vitt magával, amelyben a tej a meleg és a mozgás hatására aludttejjé vált. A sajtkészítés tudománya az idők során fejlődött, és a római birodalom idején terjedt el Európában. Ma már több mint 2000 különböző sajtfajta létezik világszerte, amelyek az adott régiók kultúráját és ízlésvilágát tükrözik.
A sajt kiváló kalcium-, fehérje-, valamint A- és B12-vitamin-forrás, amelyek hozzájárulnak a csontok, fogak és izmok egészségéhez. A sajtok többsége viszont jelentős mennyiségű telített zsírt tartalmaz, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.
Fontos, hogy mint mindent, ezt is mértékkel fogyasszuk, és próbáljunk inkább minőségi sajtokat választani. Ezek nemcsak ízben jobbak, de egészségesebbek is.
A galériánkban megmutatjuk, hogy milyen sajt a legjobb a szívnek, és leleplezzük a legegészségtelenebb fajtákat is.
Leadfotó: 123RF
Oldalak
