Helyes táplálkozás - A szénhidrát

Bár a fogyókúrák és diéták miatt napjainkban egyre jobban háttérbe szorul a szénhidrát, a múlt században az egyik legmeghatározóbb tápanyagforrása volt az embereknek. A búza, a rizs, a kukorica és a burgonya mind-mind keményítőt tartalmaznak, amire – bárki bármit mond – bizonyos mennyiségben szüksége van a szervezetnek. Míg régen a búzából készített fehérkenyér számított ízletesnek, napjainkban a dietetikusok ajánlásával a teljes kiőrlésű, rozsból és olajos magvakból készített kenyerek váltak divatossá.

 

Búza
Az új diéták szinte mindegyikében előírásszerűen szerepel a teljes kiőrlésű kenyér és zsemle, pedig nem véletlen, hogy évszázadokig csak fehérkenyeret fogyasztottak az emberek.

A teljes kiőrlésű gabona abban különbözik a fehérkenyértől, hogy előállításánál a gabona héját is beleőrlik, beledolgozzák a kenyérbe. Emésztés szempontjából jót tesz a gyomornak a sok rost, a tudósok szerint viszont mégsem olyan egészséges, mint amilyennek hiszik. A gabonaszemét, tehát a „teljes kiőrlés” akár még meddőséget is okozhat, amit egy állatokon végzett kísérlet is jól példáz.

 

Rizs
A rizs rengeteg B-vitamint tartalmaz, ami jó hatással van a szervezetünkben lévő gyulladásokra és a megfáradt idegekre. A rizs értékes tápanyagunk, és az egyik legjobb tulajdonsága, hogy amilyen apró, annyira nagyra dagad, valamint, hogy semleges ízének köszönhetően édes és sós ételként is fogyaszthatjuk. A rizs a méregtelenítő diéták egyik legjobb alapanyaga, mielőtt egy nagyobb léböjt-kúrába kezdenénk, előtte pár napig nyugodtan fogyasszunk üres főtt rizst, hogy felkészítsük a gyomrunkat a táplálékmegvonásra.

 
 
Kukorica
Bár a kukorica az állatok takarmányaként vált ismertté, emberi fogyasztásra is alkalmas. Mivel héját az emberi gyomor meglehetősen nehezen emészti meg, ne együnk belőle túl sokat. A kukoricából készített keményítőt leginkább sűrítésre és ragasztóanyagok előállítására használják. Amerikában nemzeti eledelnek számít, sőt ott a kukoricából sajtolt olajból samponokat és krémeket kevernek!
 
 
 
Burgonya
A burgonya az egyik legkönnyebben emészthető keményítőforrásunk. Rengeteg vitamint, káliumot és vasat tartalmaz, emellett pedig magas a tápértéke. Szinte bármi elkészíthető belőle. Amikor felfedezték, kezdetben azt hitték, hogy nem a gumót, hanem a növény föld feletti részeit kell fagyasztani, azonban mióta rájöttek, hogy mi mindenre használható, azóta a szeszfőzés, az édesipar, a kenyér- és tésztakészítés alapanyaga lett.
 

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Sztárok
Kétségkívül Anne Hathaway korunk egyik legszebb és legjobb formában lévő sztárja, ám azt sokan nem tudják, hogy a színésznő nem csupán a természetnek, hanem saját tudatosságának is köszönheti, hogy...
Lifestyle
Az Oroszlánok az év végéhez közeledve egyre jobb formában lesznek. Íme a december havi egészség horoszkóp.
Fashion&Beauty
A minap lezajlott a 2024-es éves Gotham Awards, melynek során minden évben kiemelkedő, független amerikai filmeseket díjazzák. Az eseményről nem hiányozhatott a szakma legmagyobb üdvöskéje, Zendaya...
Fashion&Beauty
Ez az ünnepi időszak leggyönyörűbb és legnépszerűbb árnyalata, nem csoda, hogy minden nő ezt kéri most a körmösétől.
Lifestyle
A Vízöntő dörzsölheti a markát, mert egy új pénzügyi új lehetőség kínálkozik számára. Napi horoszkóp.
Egészség
Ha te sem szeretnél egy jól sikerült este után macskajajjal ébredni, akkor mindenféleképpen érdemes megfogadnod a szakértő tanácsát, és elkerülni három olyan étel fogyasztását az alkoholfogyasztás...