Ezentúl sosem dobod ki a cseresznye szárát: hihetetlen, mennyi mindenre jó
Végre itt a cseresznyeszezon, aminek rengetegen örülnek, hiszen a piros gyümölcs széles körben népszerű és sokak által fogyasztott a nyári melegben – ám azt bizonyára csak kevesen tudják, hogy vétek kidobni a szárát.
Érdemes adni neki egy esélyt
A cseresznye az egyik legkedveltebb kora nyári gyümölcs, ráadásul nemcsak finom és frissítő, de kiemelkedően gazdag ásványi anyagokban, emiatt pedig különösen ajánlott a fogyasztása. Sok fajtája ismert: a termés színe a fehéres sárgától a mélybordóig bármilyen lehet, emellett formája is változatos. Mellette szól továbbá, hogy 78-82 százaléka víz, viszonylag kevés kalória található benne, viszont szénhidrátban és növényirostban meglehetősen bővelkedik, továbbá igencsak magas az A-, C- és B-vitamintartalma. Az „istenek eledeleként” is nevezett csemegét ráadásul gyerekjáték lefagyasztani, de aki nem csupán önmagában szeretné falatozni, könnyen készíthet belőle lekvárt, szörpöt vagy kompótot. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a szára is sok szempontból hasznos, éppen ezért érdemes inkább megtartani, mint a szemetesbe hajítani. Galériánkban eláruljuk, mennyi mindenre jó a cseresznyeszár!
Könnyű, gyors, a retró ízhatás pedig garantált - pont olyan, mint amilyet a nagyi csinálna.
Leadfotó: 123rf
Forrás: sokszinuvidek.hu, zoldujsag.hu