A modern diéta hozzávalói - Ettől biztosan lefogysz
Méregtelenítés és kevesebb kalória-bevitel: ezek az alapjai a leves-és turmixdiétáknak, amelyek alkalmazásával egészségünket is megőrizhetjük. A főzelékek szintén ehhez járulnak hozzá: hogy hogyan, arról Bajor Zsuzsanna dietetikus szakértő osztotta meg tapasztalatait.
A sikeres diéta hozzávalói
Az ízletes, sokféle zöldségből elkészíthető levesek ma egyre népszerűbbek - már önálló „levesező” éttermek is elszaporodtak a városokban, így nem csoda, ha egyre többen választják a diétának ezt a formáját. Egy másik kedvelt és tápláló finomság a zöldség- vagy gyümölcsturmix, amely cukor nélküli, zsírszegény változatban, szintén nagyban hozzájárul a diéta sikeréhez. A főzelékek pedig örök kedvencek és egy kiegyensúlyozott étrend megkerülhetetlen részei: magas élelmi rosttartalmuk és változatos elkészítésük miatt fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk őket.
Méregtelenítés és kalória-bevitel csökkentés
Ilyen célokkal indulunk neki egy leves/turmix diétának. Ez kiváló tehermentesítő lehetőség az emésztőrendszerünk számára, úgy, hogy közben tápanyagokban dús és egészséges, melegítő vagy akár frissítő ételt fogyasztunk. Másik közkedvelt ételcsoport a főzelékek, melyekre szintén jellemző, hogy táplálóak és könnyűek. Étrendünkbe legalább hetente egyszer érdemes beiktatni fogyasztásukat, persze elkészítésüknél odafigyelve az egészséges előírásokra (pl. liszt és tejtermék helyett sűrítsünk burgonyával vagy növényi tejszínnel, de választhatjuk a saját anyaggal való sűrítést is) -mondta el a dietetikus.
A levesek valamint a zöldségturmixok és smoothie-k azért olyan népszerűnek, mivel táplálóak, szervezetünkben könnyen hasznosulnak és magas rosttartalmuknak köszönhetően képesek hosszabb időre is éhségérzetünket csillapítani. Kalóriatartalmuk nem számottevő, valamint magas folyadéktartalmukkal hozzájárulnak a napi ajánlott folyadékszükséglet biztosításához.
Bármelyik ételt is válasszuk ezek közül, a hozzájuk választható zöldségek száma és kínálata bőséges: borsóból, babból, csicseriborsóból, sárgarépából, lencséből is elkészíthetőek. A tavasz beköszöntéig ezeket a hozzávalókat konzerv-és üveges változatban beszerezni a legegyszerűbb.